Erős állítások – ismét a pálinkáé a terep a Budai Várban

KZ | 2011. Október 06.
Ismét érdemes volt végigcsinálni a hetet: itt a jutalom – most már szokásosan a Várból: a bor és a csoki után ezúttal pálinkázni indulunk. Lehet ezt még fokozni? Igen. Lesz vodka is.

Ha meggondoljuk, egészen igazságtalan helyzetbe hoztak minket a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál szervezői. Az hagyján, hogy a pálinka, mint egyik legdrasztikusabb csábítás mellé felsorakoztatták a kolbászt, mint ahhoz méltón erős asszisztenst – hiszen e kettő közül nem kell választanunk, sőt!

Ám hogy nehezítik a helyzetünket azzal, hogy idén még a vodkát is felkínálják, ezt a csodásan neutrális, vegytiszta és tiszteletre méltó italt, amelyben ott az egész orosz néplélek (meg jó esetben egy kis sós uborka), az mégiscsak túlzás. És nem szép dolog ez büszke magyar lányoktól, de hajlunk rá, hogy ezúttal a vodkaváltozatokat nézzük meg közelebbről. Hiszen a pálinkát már jól ismerjük, és igen, tudjuk, hogy minden bizonnyal a legtöbb variációban létező, egészen kifinomult, ugyanakkor behízelgő párlat – a vodka az idegenség erejével hat ránk (reméljük). Merthogy utóbbiból leginkább az egyszerű, kék vagy piros címkés kétdeciset ismerjük – sajnos leginkább narancslével kísérve. Most a Várban azonban valami újat tanulhatunk: az orosz italról, és magunkról is.

Fotó: palinkaeskolbasz.hu

Rafinált aromákra és rejtett zamatokra számítunk, valami semlegesebbre, mint ahogyan a pálinka viselkedik velünk. Víztiszta, színtelen, szagtalan erőre. De ha nem vagyunk elég kemény csajok, még mindig jöhet a birs, az eper, a bodza, a málna… egy kis itt maradt nyár nekünk az őszben.

És bár a kolbászok nagy barátja hagyományosan a pálinka, azért tán a vodka is csúszik majd rájuk. Ahhoz persze illőbb kísérőt is ajánlanak: lesz orosz menü az Oroszlános udvarban. Meg magyaros, meg modern: idén először lehet asztalt foglalni és olyan – már hangzásra is meggyőző – fogások közül válogatni, mint főtt marhanyak sült káposztával, szoljanka leves cipóban vagy konfitált báránycomb almaboros rizottópogácsával. Nem, nem a Gundelben járunk, még mindig bőven a Duna felett – azért nyilván lesz töki pompos is –, kevésbé trendszerű (vagy nagyon is az?) vendégeknek.

Fotó: palinkaeskolbasz.hu

Enni fogunk és inni; nem is kérdés, a zene meg hozzá jár, mint egy jó lagziban. Karaván Família, Ocho Macho, orosz kocsmadalok – szeretjük, ha az élmény komplex. Jó hír, hogy a pálinkásokkal úgy látszik, toleránsabb a város, mint a borozókkal (akikre már 23 órakor rázárták a kaput); tüskézni péntek-szombaton éjjel kettőig is lehet. A jót (a háromszoros jót) nehéz is volna korán abbahagyni. És hogy megárt belőle a sok?! Aki ettől fél, még nem élt igazán. Lehet, hogy a pokol, de bizony a mennyország is amolyan pálinka- és kolbászféle élményekkel van kikövezve.

Exit mobile version