Fejedelmi rágcsálnivaló a tök melléktermékéből

nlc | 2011. Október 30.
Aki veszi a bátorságot és nekiáll tököt faragni, az számítson rá, hogy egy nagyobb tökből legalább egy zacskónyi magot fog kikaparni. Kidobni vétek lenne…

Tökmagolajat házilag elég nehéz sajtolni, úgyhogy vagy eltesszük tavaszra és elültetjük a magok egy részét, vagy pedig megpirítjuk, és tévé előtt, chips helyett elrágcsáljuk.

Mi kipróbáltunk két módszert, az egyikkel egészséges, a másikkal pedig szuperfinom tökmaghoz juthatunk. Íme!

1. Hagyományos pirítás

A kikapart tökmagot áztasd be vízbe (mély tálba), nem kell hosszan, ne szívja meg magát. Ez azért is kell, mert a tökből ráragadt trutyit nem árt lemosni sütés előtt. Ráadásul a tök magjának tartószálai (ezek a legidegesítőbbek) az edény alján maradnak így szépen le tudod merni a víz tetejéről a magokat. Kicsit töröld át, majd tedd serpenyőbe és gyakori kevergetés mellett addig pirítsd, ameddig a tökmagok teljesen ki nem száradnak, és nem kapnak egy kicsi színt.

2.  Maximális élvezet: sós pirítás

A technika egészen az áztatásig teljesen megegyezik. A tálból való kiszedegetés után azonban nem kell megtörölgetni a magokat, hanem csak bedobni egy tepsibe úgy, hogy egy rétegben helyezkedjenek el. Majd jöhet 2-3 teáskanál só, egy gyors keverés és helyreigazítás, majd be a sütőbe. 180 fokra 5-8-10 percre, attól függően, hogy ki mennyire szereti megpirítani. Vigyázat, nagyon sós, de jobb, mint a bolti.

Exit mobile version