Szárnyasok rangadója – sült kacsa és csirke

nlc | 2012. Március 17.
Két klasszikus sült és két kihagyhatatlan sütemény, ez jutott mára.

A spórolós változat

Sült csirke rozmaringos krumplival – a hozzávalók listáját itt találod!

A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd a belsejébe elrejtjük a négybe vágott citromot és 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. A bőrét bőségesen bekenjük vajjal, tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, majd 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, utána megfordítjuk, és újabb 20 percig sütjük. Miután megpuhult, 190-200 fokra emeljük a sütőben a hőmérsékletet és pirosra sütjük a bőrét, kb. 15-20 perc alatt (közben tepsi alján összegyűlt zsiradékkal locsolgatjuk). 

 

 

A rozmaringos krumplihoz a krumplikat megmossuk, gerezdekre vágjuk, majd sós, babérleveles vízben félig megfőzzük őket. Után tepsibe tesszük, borsozzuk, teszünk rá rozmaringot, majd libazsírt. 180 fokos sütőben gyakran kevergetve pirosra sütjük. Aki szereti, azt tehet mellé hagymát vagy fokhagymát, köménymagot is.

 

 

 

 

 

Cseresznyés clafoutis – a hozzávalók listáját itt találod!

A cseresznyét lecsepegtetjük és egy kivajazott tálba tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, majd a lisztet kanalanként hozzáadjuk, egy kevés tejjel fellazítjuk a tésztát, majd belekeverjük a habot, a masszához hozzáadjuk a maradék tejet és tejszínt, majd a cseresznyére öntjük. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. 

Tipp: Aki nem akar tökölni a tojásfehérje felverésével, az csinálhatja egész tojásokból is. 

 

A puccos változat 

Sült kacsa almával és kuszkuszsalátával – a hozzávalók listáját itt találod!

A kacsát sózzuk, borsozzuk, a belsejébe teszünk rozmaringot és kakukkfüvet, majd almákkal kibélelt tepsibe fektetjük. Lefedjük és 180 fokos sütőben egy órán át sütjük. Ha megpuhult, a fóliát levesszük és 200 fokos sütőben a bőrét pirosra sütjük, közben folyamatosan kenegetjük a kisült zsírral.

Tipp: Aki igazán finom sültet akar, az a sütő rácsán süti a kacsát, és alatta egy tepsibe gyűjti a lecsepegő zsírt. 

 

 

A salátához a kuszkuszt felöntjük alaplével (kétszeres mennyiséggel), teszünk rá egy kanálnyi vajat, majd lefedjük. A zöldségeket felvágjuk és összekeverjük a megpuhult kuszkusszal. Aki szereti, az fűszerezheti bazsalikommal. (A gyümölcsös verziónál ugyanígy járunk el, a végén fahéjjal fűszerezhetjük.)

 

 

 

 

 

Narancsos ferdinánd – a hozzávalók listáját itt találod!

Az élesztőt a cukor egy részével langyos tejben felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a tojással, az élesztővel, a liszttel, a maradék tejjel és 15 dkg olvasztott vajjal. Egy viszonylag puha, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ehhez kb. 10 perces gyúrásra lesz szükség. Ha megvagyunk, egy órán át kelesztjük. 

Közben puha vajból, egy narancs kikapart beléből, a porcukorból, a rumból és a vaníliából robotgéppel krémet csinálunk. A tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, a krémet rákenjük, majd 6 centi széles csíkokat vágunk, amelyeket középen elvágunk. Feltekerjük, és kivajazott tortaformába vagy kicsit tepsibe tesszük őket, nem túl szorosan. Egy órán át kelesztjük, majd 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Utána ráöntjük a kristálycukorral kikevert tejszínt, és 195 fokon újabb 10-15 percig sütjük, pirosra. 

 

 

Exit mobile version