Bodrogi Gyula titkos családi receptjei

nlc | 2012. Április 16.
Új sorozatunkban a Bodrogi család titkos családi és más kedvenc receptjeit mutatjuk be. Most jöjjön három igazi sláger, egyenesen Gyula bácsitól.

Bodrogi Gyula harcsakrémhalászléje

8 adag – egy bogrács

Hozzávalók:

10 dkg libazsír
3 fej vöröshagyma
2 db paprika
2 paradicsom
fél citrom
1 pontyfej
20 dkg harcsagerinccsont
20 dkg keszeg
2-3 db törpeharcsa
25 dkg haltej
35 dkg harcsafilé
8 szelet szép harcsafilé
plusz haltej
3 ek fűszerpaprika
1 teáskanál erőspaprika-krém
1 teáskanál törött bors só

Az alaplé készítéséhez a bográcsba teszünk 10 deka libazsírt, 3 fej félfőre vágott vöröshagymát, 2 darab kicsumázott paprikát és 2 paradicsomot. Ezután jöhetnek a halak, egy pontyfejet, 20 deka harcsa-gerinccsontot, 20 deka megtisztított keszeget, 2-3 darab törpeharcsát tegyünk a bográcsba. Öntsük fel 3 liter vízzel, majd 3 evőkanál fűszerpaprikát, egy teáskanál erőspaprika-krémet, és egy teáskanál törött borsot  is adunk hozzá, és ízlés szerint sózzuk. 20 percig főzzük, majd passzírozzuk át. Ezzel az alaplé elkészült. Újra forraljuk föl a levet, majd adjunk hozzá 25 deka haltejet és 35 deka harcsafilét. Pár perc után kivesszük a halszeleteket és a haltejet, majd botmixer segítségével kevés lét hozzáadva pürésítjük. A krémet visszaöntjük a bográcsba és továbbforraljuk. Az elkészült krémhalászlébe tálalás előtt belefőzünk személyenként egy-egy szép szelet harcsafilét és haltejet. Tálalás előtt pár csepp citromlével pikánssá tesszük.

Duplalecsó


Hozzávalók:

paprika (erős is)
paradicsom
hagyma
zsír


kolbász

(Véletlen találmány.  Története a Vadász néha főz is című könyvben található.)
 Csinálunk egy rendes lecsót, és amikor kész van, nem hagyjuk abba a főzését, hanem tovább 
főzzük, és még egy kicsit tovább. Csak arra kell vigyázni, hogy le ne égjen. Ezt a túlfőzött lecsót
 turmixgépben péppé daráljuk, visszatesszük a lábasba, friss paprikát, paradicsomot, kolbászt
 aprítunk bele és egyszer egyet „rottyantunk” rajta. 
(A jól megfőzött lecsó „egyenesben” is finom, de érdemes megpróbálni, kellemes meglepetést 
okoznak a friss ízek.)

Csülöktatár Bodrogi módra

Hozzávalók:

füstölt csülök (nagyon megfőzve)
hagyma
fokhagyma
mustár
vaj
bors
ketchup

majoránna
paprika



A csülköt megfőzzük úgy, hogy a csontok kiessenek belőle. A húst, zsírostól-bőröstől darabokra
 vágjuk és simára daráljuk. A fent említett hozzávalókat, vaj, mustár, hagyma, kevés fokhagyma,
 bors, ízlés szerint, ketchup, kevés majoránna, pirospaprika (aki szereti, erőset is tehet bele,
 szerintem csak javít rajta), folyamatosan hozzákeverjük addig, amíg egészen pástétom állagú lesz.
 Hűtőbe tesszük rövid időre, amíg a pirítós kenyerek elkészülnek, és azzal tálaljuk mint előételt. 
Sokat ne tegyünk a vendégek elé, mert tapasztalatból tudom, nem tudják abbahagyni a falatozást,
 amíg el nem fogy.

Tetszettek a család eddig titkos receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset! A sorozat második részét pedig keresd májusban, PIACMUSTRA BODRIGIÉKKAL címmel!

 

 

Exit mobile version