Indul a spenótszezon – így tuti megszereti a család

nlc | 2012. Május 03.
Mi lesz vacsira? Spenót. Pfuj! Azt nem. Pedig, kisfiam, megeszed, Popeye is attól erős. Ismerős? Ez a három recept viszont örökre kiűzi a spenótutálatot a családból.
Indul spenótszezon - így tuti megszereti a család

Spenótos parmezános muffin

Hozzávalók 12 db muffinhoz

A parmezános alaphoz:
23 dkg liszt,
2 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál só
6,5 dkg kukoricadara,
8 dkg reszelt parmezán sajt
5 evőkanál olívaolaj
1 dl joghurt
2 dl tej
2 tojás

A spenótos töltelékhez:
40 dkg friss spenót
2 tojás
1 dl tejszín
4 dkg reszelt parmezán (lehet olcsóbb sajttal is helyettesíteni)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
só, bors

A spenótot megpucoljuk és a vajon a fokhagymával együtt kicsit megpároljuk. Belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. Ha kicsit kihűlt, mehet hozzá a 2 tojás is.

Elkészítjük a muffint, a szabályoknak megfelelően két külön edényben összekeverjük az összes száraz, valamint az összes folyékony hozzávalót, majd a folyékony hozzávalókat szépen lassan hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz.

Papírral kibélelt muffinsütőbe kanalazzuk a tésztát, majd mindegyik közepébe kanalazunk a spenótos raguból. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tipp: fokhagymás tejföllel feldobhatjuk.

Hipergyors spenótos pite

Hozzávalók

1 csomag előhűtött leveles tészta (akinek van felesleges 5 órája, az csinálhat házilag is)
50 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
10 dkg feta vagy juhtúró
2 evőkanál vaj
3 tojás
bors, só
ízlés szerint pirított bacon

A spenótot megpucoljuk és vajon a fokhagymával együtt megpároljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, ha még nem elég sós, akkor megsózzuk és borsozzuk. Ha kicsit kihűlt, összekeverjük a tejszínnel. Aki akarja, az ebben a pillanatban keverhet hozzá pirított bacont is.

Egy pitesütőt kibélelünk a leveles tésztával úgy, hogy a tészta a sütőn 2 centivel lógjon túl. Megszurkáljuk a tésztát, majd jöhet bele a spenót. A széleket visszahajtjuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Sült csirkecombbal verhetetlen páros.

Spenótleves, ahogy mi szeretjük

Az úgy volt, hogy Maminak van egy szuper spenótfőzelék-receptje, egy igazi pasifogó. Mi ebből kiindulva fejlesztettük ki a saját levesünket, ami igazából csak annyiban különbözik a főzeléktől, hogy leturmixoljuk és hígabb.

Hozzávalók:

50 dkg friss spenót
3 evőkanál mascarpone
4 dl tejszín
1 liter zöldségalaplé
10 dkg puha sajt lereszelve
3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 evőkanál vaj
1 egész krumpli

A spenótot a vajon és a fokhagymán megdinszteljük, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a kockákra vágott krumplit és puhára főzzük. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Pürésítjük a levest, majd beletesszük a mascarponét és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk. Befaljuk.

Tipp: Aki akarja, az habarhatja is. Sőt ha mascarponét és főzőtejszínt, valamint egy kevés sót és reszelt fokhagymát egy habszifonba téve habosíthatunk, és úgy tálaljuk, akkor simán elmegy a fogás egy menő étteremben is.

Ne feledd, közeledik az anyák napja! Nem tudod mit adj? Egyedi ajándékot szeretnél? Segítünk! Katt a Nők Lapja Café anyák napi különszámára!

 

Exit mobile version