Görögdinnye, ahogy még nem etted

nlc | 2012. Június 28.
Megveszed, felkockázod és beteszed a hűtőbe. Eddig így etted a dinnyét? Pedig ennél jóval izgalmasabban is lehet...
Görögdinnye, ahogy még nem etted

Fetasajtos görögdinnye-saláta

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg görögdinnye 

25 dkg fetasajt

fejenként 1 marék rukkola 

só, bors

ízlés szerint olívaolaj

A dinnyét egy karalábévájóval gömbökre vágjuk, a fetasajtot felkockázzuk, majd összekeverjük a dinnyével. (A dinnyéből kifolyó lé nagyjából fél óra alatt megolvasztja a sajtot, amitől sokkal finomabb, bár csúnyább lesz a saláta.) Egy kicsit borsozzuk, sózzuk, de érdemes vigyázni, mert a fetasajt elég sós magától is. Egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, de ezt balzsamecettel is pótolhatjuk. Rukkolával tálaljuk. 

 

Görögdinnyés daiquiri

Hozzávalók 1 pohárhoz:

1 pohárnyi kimagozott dinnye

tört jég

citrom- vagy lime-lé

4 cl fehér rum 

A dinnyét a tört jéggel összeturmixoljuk, majd rummal és lime-lével vagy citromlével összemixeljük. 

Tippek: vodkából is nagyon finom, sőt egy kevés mentát is simán elbír. (Akkora sikere szokott lenni, hogy mi mindig egy kancsónyit csinálunk belőle.)

 

Görögdinnyés szörbet

Hozzávalók 4 személyre:

0,5 dinnye

1 citrom vagy lime leve és héja 

ízlés szerint friss bazsalikom vagy menta

kevés cukor 

A dinnyét kimagozzuk és összeturmixoljuk a citrom levével, a cukorral és a zöldfűszerrel. Ha megvagyunk, tálba öntjük és betesszük a mélyhűtőbe, óránként keverjük. Fogyasztás előtt 5 percre kivesszük, hogy szépen tudjuk kanalazni. 

Tipp: Ha egy kevés barackot is teszünk a dinnye mellé, még pikánsabb lesz a végeredmény. Aki akarja, az alkoholt is tehet bele, de ebben az esetben gyerekek nem ehetnek belőle. 

 

Exit mobile version