Az olimpia kapcsán egy londoni kiruccanás aktuálisabb, mint eddig bármikor. A fapados légitársaságok még most is viszonylag olcsón kínálják a jegyeket, bár a versenyekre már nem igazán vannak jegyek, a hangulat azért mégis más egy olyan városban, ahol 3 héten át napi 24 órában lüktet a versenyszellem. Az viszont biztos, hogy Londonban drága az élet, ezért a legegyszerűbb, ha a kaján spórolunk.
Szendvicset minden mennyiségben
London a szendvicsek városa, persze most már nálunk is egyre több helyen vannak szendvicsbárok, de azért az nem ugyanaz. Londonban ugyanis minden sarokra jut egy-egy bár, ahol vagy frissen készült, vagy előrecsomagolt háromszögszendvicset árulnak. Ezt eszi a legtöbb brit is ebédre, akkor mi miért ne próbálnánk ki? Ebédidőben néhány boltban egyet fizet kettőt kap akciót hirdetnek, ezekben legtöbbször előrecsomagolt szendvics van, de az is teljesen vállalható kint. Érdemes viszont sietni, mert a jobb típusok (currys csirke, rákos, sült marhás) hamar elfogynak, és kettőkor már csak néhány szottyadt sajtos szendvics fog kacsintgatni a pultból. Akinek pedig kicsivel magasabb a költségvetése, az csináltasson magának friss szendvicset, és igyon hozzá elviteles facsart gyümölcslevet, mert ha valamiben, akkor abban verhetetlenek az angolok.
Tipp: A sztárok rovat szerkesztője szerint a londoni Akvárium mellett a legfinomabb a háromszögszendvics.
Egyél piacon!
Angliában sokáig nem volt divatban a fűszerezés, a szigetország adottságainak köszönhetően ugyanis jó minőségű, ízletes zöldségek kerültek az ételekbe, amelyeken nem igényelték a karakteres fűszereket. A tömegtermelés megjelenésével és a kereslet emelkedésével a brit zöldségek egyre kevésbé tartották az elvárt színvonalat, és igen vízízű évtizedek jöttek. A dolog mostanra annyit változott, hogy a nagyobb piacokon olyan gazdák árusítják a portékájukat, akik a régi módszerek szerint termelnek, sőt sokan ott helyben készítenek is friss fogásokat ebédre. Az ilyeneket pedig kár lenne kihagyni. Érdemes kipróbálni a Borough Marketet, ahol igazi ínyencfalatokat is találhatunk, sőt néha akár sztárszakácsokba is belefuthatunk. És ha már friss kaja, akkor ne hagyd ki a fish and chipset, aminek két falat után igazi függője lehet az ember.
Reggelizz!
Az angol reggeli nem mítosz, tényleg nagyon finom és nagyon bőséges. A város több pontján találhatunk olyan helyeket, ahol egész nap van reggeli, és ha megeszünk egy ilyen viszonylag olcsó menüt, akkor simán kihúzhatjuk estig is, a bab, a krumpli, a kolbász és a tojás ugyanis úgy eltelít, hogy 4-5 órán keresztül rá sem bírunk nézni semmire.
Sörözz!
A pubok sajnos nem olcsóak, de a hangulat miatt muszáj kipróbálni őket, ha spórolósan szeretnéd megoldani, akkor kérj egy sajtlevest, az szinte mindenhol van, és igyál mellé egy korsó barna sört. Ha még nem elég, akkor egy helyben sült fűszeres krumplival még lefojthatod az egészet, de pubban ennél olcsóban nem tudsz kijönni. Ha mindenképpen húsra vágysz, akkor elégedj meg egy valamilyen kolbásszal, amelyek szintén nagyon finomak, főleg a black puding, ami a véres hurka szigetországi megfelelője.
Persze ezeknél jóval menőbb kajákat is lehet enni Londonban, de azok sajnos nem olcsók, Jamie Oliver étterme például sokak szerint egészen maradandó élmény, de Gordon se rossz… És akkor még ott van Nigella kedvenc péksége, ahol tényleg eszméletlenül finom kenyerek vannak, de ez már egy másik utazás, egy másik pénztárcához igazítva.
Aki pedig nem utazik, annak jöjjön két recept: egy igazi utcai kaja és egy házi finomság.
Fish and chips
Hozzávalók:
- 3-4 evőkanál liszt
- ízesítéshez só
- sütéshez olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 30 dkg burgonya
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 2-3 csipet szódabikarbóna
- 3 dl sör
- 40 dkg tőkehalfilé
Elkészítés
A halat 2-3 centis csíkokra vágjuk, és egy kicsit besózzuk, beborsozzuk. Egy tálban a lisztet a sörrel, a keményítővel és a szódabikarbónával összekeverjük. Közben az olajat feltesszük melegedni, a krumplit cikkekre vágjuk és 2-4 percen keresztül előfőzzük. A halat belemártjuk a sörtésztába, majd az olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. A krumplit megszárítjuk, majd azt is kisütjük az olajban.
Csinálhatunk hozzá remuládmártást is, úgy, hogy a majonézt kikeverjük egy kevés tejföllel, majd adjunk hozzá apróra vágott savanyú uborkát és sós lében eltett kapribogyót.
Cottage pie, vagyis a pásztorpite
Az angolok egyik nemzeti étele, ami azért nagyon praktikus, mert simán készülhet maradékokból.
Cottage pie, vagyis a pásztorpite
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 25 dkg vegyes zöldség
- 1 db kis doboz paradicsompüré
- 20 dkg (félkemény) reszelt sajt
- ízesítéshez szerecsendió
- ízesítéshez rozmaring
- ízesítéshez őrölt bors
- 10 dkg vaj
- ízesítéshez kakukkfű
- ízesítéshez babérlevél
- 1 dl vörösbor
- pirításhoz olaj
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg (vegyesen marha és sertés) darált hús
Elkészítés
Az olajat felhevítjük, majd megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst és jól megsütjük. Fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a zöldségkeveréket és a fokhagymát, aztán ha félig megpuhult, akkor jöhet bele paradicsom. A ragut jó sűrűre főzzük. A krumplit megfőzzük, összetörjük és a vajjal kikeverjük, majd adunk hozzá egy kevés sót, borsot és szerecsendiót. A ragut sütőbe tesszük, ráhalmozzuk a pürét, igény szerint megszórjuk sajttal, és mehet a sütőbe, 180 fokon 20 percre.