Túl nagy és túl finom a dinnyénk

nlc | 2012. Július 28.
Egyre finomabb a magyar sárgadinnye, mert jókor köt meg, imádják a külföldiek is, de nekik túl nagyok vagyunk... Kisebbet pedig nem tudunk.
Túl nagy és túl finom a dinnyénk

A sárgadinnye igazi lutri, még az önmagukat szakértőnek nevezők is gyakran futnak bele ehetetlen tökbe, ami aztán a kukában végzi, még főzeléknek is rossz, cukorral pedig maximum édes, de íze, az nincs. Idén viszont valami történt a sárgadinnyével, akárhova nyúlunk, édes, ízes, zamatos és lédús dinnyébe botlunk anélkül, hogy hosszan szagolgattuk volna őket. Finom és kész. És nemcsak mi vagyunk ezzel így, anyánktól elkezdve a szomszédasszonyon át a nagynéninkig mindenki odavan az idei dinnyéért, sőt a cukorfüggő unokatestvér sem cukrozza 2012 nyarán, mert minek. Felhívtuk Simonka Györgyöt, a Magyarországi Dinnyetermesztők szövetségének elnökét, hogy megtudjuk, a mi ízlelőbimbóink lettek igénytelenek, vagy tényleg nagyon jól sikerültek az idei sárgadinnyék.

Ha napban köt meg, nem lehet baj

„Csakúgy, mint akármelyik gyümölcsnél, itt is beszélhetünk évjáratbeli sajátosságokról. Az, hogy az adott szezonban mennyire édes a sárgadinnye, attól függ, hogy mennyi napsütés éri akkor, amikor virágzik, egészen pontosan akkor, amikor a dinnye virágját beporozzák, ezt hivatalosan úgy hívják, hogy megköt a dinnye – avatott be minket Simonka úr a dinnyetermesztés részleteibe. – Idén szerencsénk volt, mert május közepétől sokat sütött a nap, ezért lettek a dinnyék ennyire édesek.”
Ha az említett időben kevés a nap, de sok az eső, akkor a dinnye a bőséges termésnek köszönhetően olcsó lesz, de tökízű. Ezért egyértelműen kijelenthetjük, hogy az éghajlatváltozásunk talán egyetlen nyertesei a dinnyeimádók, akik egyre finomabb példányokat tömhetnek magukba kedvenc gyümölcsükből.

A gazdák gondoskodnak arról, hogy ne legyen dinnyehiány az országban, ezért utánvetik a dinnyét, ez viszont azt jelenti, hogy a legközelebbi igazán finom dinnyeinvázióra augusztus közepétől számíthatunk, ami kitart szeptember közepéig.

Hiába finom, nem kell külföldön

Vagyis kéne, de a magyar sárgadinnye túl nagy exportra. „Mi 1,5-2 kilós dinnyében vagyunk jók, külföldön viszont a maximum 1 kilósokat veszik meg, ugyanis kint ötször-hatszor többet kell fizetni a dinnyéért kilónként – vázolta a piaci helyzetet az elnök. – Pedig szeretik ám kint a magyar dinnyét, csak luxus, nekünk meg nem éri meg átállni a kisebb dinnyékre, meg nem is igazán tudunk.”  Sebaj, legalább megesszük mindet, úgyis annyira finom.

Exit mobile version