Az olaszok kedvence: granita

Tánya | 2012. Augusztus 03.
Igaziból nem más, mint egy szemcsés fagyi, és talán a világ legegyszerűbb dolga.

A granita hazája Olaszország, szemcsés textúrájú, enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle, amelyet Tortelli mester tett népszerűvé 19. századi Párizsban, gratiné néven. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéból, esetleg likőrrel ízesítve készül, nevét állagáról, vagyis a szemcsésségéről kapta. Vékony talpas pohárban szolgálják fel, és sokszor valamilyen alkoholtartalmú ital kerül mellé. Franciaországban gyakran esznek almagranitát calvadosszal.


Az olaszok kedvence

Mivel talján barátaink élnek-halnak a kávéért, kizárt, hogy ne létezzen nyalható, ehető, hűsítő változatuk a nyári hónapokra. A kávés granita pont ilyen, ráadásul semmilyen speciális konyhai szerszám nem kell ahhoz, hogy otthon előállítsuk.

Granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 4 dl víz
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl (presszó) kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat keverjük össze, majd tegyük mélyhűtőbe másfél órára, ha letelt az idő, egy spatulával keverjük meg, majd tegyük vissza újabb nagyjából egy órára, ha szemcsésre fagyott, szedjük talpas pohárba, és csorgassunk mellé kávélikőrt vagy egy kevés tejszínt. 

Citromos granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • 2 db citrom
  • 20 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 citrom héját aprítsuk fel, majd csavarjuk ki mindkettő levét és adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható. 

NLCafé-tipp: egy kevés vodkával tálalva különleges koktélt kaphatunk. 



Találd fel a saját granitádat!

Mivel a recept nagyon lebutítva igazából annyi, hogy valamilyen ízesített vizet kell átturmixolva lefagyasztani, így bárki nagyon könnyen feltalálhatja a saját granitáját. Mi segítségnek adunk néhány igazán menő párost.

Málnás-citromos granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • ízlés szerint citrom
  • 15 dkg porcukor
  • ízlés szerint málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 citrom héját aprítsuk fel, csavarjuk ki ízlés szerint citrom levét majd a málnával és a porcukorral kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható. 

NLCafé-tipp: egy kevés limoncelloval tálalva különleges koktélt kaphatunk. 

Epres-bazsalikomos granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • pár levél bazsalikom
  • ízlés szerint eper
  • 10-20 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az epret és a pár bazsalikom levelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható. 

Sárgabarackos-levendulás granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • 10-20 dkg porcukor
  • ízlés szerint levendula
  • pár szem sárgabarack
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható. 

NLCafé-tipp: egy kevés barackpálinkával tálalva különleges koktélt kaphatunk. 

Bodzás-málnás granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • 10-20 dkg porcukor
  • ízlés szerint málna
  • pár db (lehet szörp is, ízlés szerint) bodzavirág
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe (fagyasztás előtt célszerű kivenni a bodzavirágokat), majd másfél óra után botmixerrel keverjük át.

Zöldségből is készülhet

Sokfogásos vacsoráknál szokták beiktatni a sós granitákat, amelyek felfrissítik és felkészítik a gyomrot a következő fogásra. Az egyik klasszikus változat a paradicsomos uborkás, amelyet bazsalikommal tehetünk pikásabbá.

Zöldséges granita

Hozzávalók 1 literhez :

  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 5 dl víz
  • ízlés szerint (friss, vágott) bazsalikom
  • fél db (finomra reszelt) kígyóuborka
  • 5 dl (magozott paradicsomot összeturmixoljuk és átszűrjük) paradicsomlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A paradicsomlevet az uborkával, a sóval, a borssal, a bazsalikommal és a vízzel összekeverjük, majd a fenti módszer alapján kifagyasztjuk. Frissen vágott bazsalikommal és olajbogyóval tálalhatjuk. Ez a fogás tökéletes kísérője erősen fűszerezett húsoknak is. 

 

Exit mobile version