Az ország tortája
Hatodszorra választották meg az ország tortáját, ami Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása, a szabolcsi almás máktorta lett. A győztes tortát – amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete háromfordulós zsűrizésben választott ki – augusztus 19–20-án bárki megkóstolhatja a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában, 20-án pedig az ország több mint 150 cukrászdájában. Az összesen 25-30 ezer szelet torta elkészítéséhez egyebek mellett 300 kilogramm mák, 1,2 tonna alma és 200 kilogramm cukor szükséges – részletezte az elnök.
Az ország cukormentes tortája
Zila László süteménye, a „Cukormentes almatorta egressel” lett Magyarország cukormentes tortája 2012-ben. Az összetevők közt nincs se fehér liszt, se fehér cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer – így a torta nem csak cukormentes, de még egészséges is. A sütemény az ország számos cukrászdájában – a Magyarország tortájához hasonlóan – kapható, mégpedig úgy, hogy feltüntetik a szénhidrát– és a kalóriaértéket is (egy szelet szénhidrátértéke 25,6 g, egy szelet kalóriaértéke pedig 309 kcal).
„Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát tudnak mutatni” – mondta Mautner Zsófia, a Magyarország Cukormentes Tortája zsűrijének az elnöke, a Chili & Vanília blog szerzője. Az ajánlott alapanyagok listáját Oláh Ibolya, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője állította össze, aki elmondta:
„Az alapanyag-válogatást illetően a nevezők egy részét hatalmas dicséret illeti, mert mertek elég bátrak lenni, új alapanyagokkal kísérletezni, és érezhetően törekedtek a korszerű, egészséges megoldásokra. Nyilván sok csiszolni való részlet akad még, de a kezdő lépés a legfontosabb.”
A Magyarország Cukormentes Tortája az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenye, amelyet ebben az évben hirdettek meg először. A program célja részben az, hogy megmutassa a kézműves cukrászok cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségét, valamint az, hogy ennek érdekében új, cukormentes recepteket és technológiákat is bevezessenek a cukrászatokba.
Cukormentes almatorta egressel, recept
Piskóta
125 g | egész tojás |
100 g | nyírfacukor |
50 g | eritritol |
175 g | teljes kiőrlésű búzaliszt |
50 g | darált dió |
320 g | reszelt alma |
25 g | zabpehely |
40 g | olvasztott vaj |
1 db | citrom leve és reszelt héja |
csipet | só, őrölt fahéj, sütőpor |
Krém
190 g | fügecukor |
150 g | eritritol |
300 g | alma |
1 db | citrom leve és reszelt héja |
50 g | vaj |
100 g | tojássárgája |
80 g | pörkölt darált dió |
1 db | vaníliarúd |
350 g | állati eredetű tejszín |
30 g | diabetikus fehér csoki |
40 g | zselatin (1 liter víz és 16 dkg zselatinpor keverékéből mérve) |
Egrespüré
300 g | egres |
15 g | eritritol |
7,5 g | pektin |
Technológiai leírás
A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átmérőjű) kenünk ki belőle, a sütőt 200 oC-ra melegítjük.
Az almák csumáját kivágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész- tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük.
Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük, és amíg áll, addig elkészítjük a krémet.
A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonya-nyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk, és amikor elérte a kívánatos színt, hozzátesszük a vajat, illetve az almát, és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és feltesszük főni, majd a tojássárgájával 83 oC-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.
A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, és az oldalát is. Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és a tetejét almachips-szel díszítjük.
Tápanyag értékek:
1 szelet CH: 25,6 g
1 szelet kcal: 309 kcal