A gyümölcsleveseket mindig mandulával szórjuk meg, aztán dúsítás gyanánt még meghintjük mandulával, a krémlevesekbe pedig jöhet a rizs vagy az apróbb szemű tésztát, ragulevese bőszen gyártjuk a nokedlit vagy a csipetkét. Eddig legalábbis így csináltuk, de ha egyszer rákapunk a gombóciparra, akkor tuti száműzzük a tésztákat a konyhából.
Fahéjas szilvaleves édes daragombóccal
Leves:
- 5 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 2 rúd fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag pudingpor
- 50 dkg (érett) szilva
Daragombóc:
- 1 evőkanál cukor
- 2,5 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 2 db tojássárgája
- fél db citrom leve
- fél db citrom reszelt héja
- 6 dkg búzadara
Elkészítés
A leveshez a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvákat tegyük annyi vízbe, hogy kb. egy ujjnyira ellepje, kezdjük főzni. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot is. A tejet keverjük csomómentesre a vaníliás pudingporral, és a megfőtt gyümölcsöt habarjuk be. Alacsony lángon kavargassuk tovább, míg egy kicsit besűrűsödik.
A gombóchoz forraljuk fel a tejet, majd folytonos kevergetés mellett szórjuk bele a darát. Adjuk hozzá a cukrot, a citrom héját és levét, a vajat. Addig főzzük, amíg a dara elválik az edény falától. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a tojássárgáját. 10 perc pihentetés után vizes kézzel formáljunk kis gombócokat a masszából, majd lobogó, sós vízben 1-2 perc alatt főzzük készre, szűrjük le. A levest a gombócokkal tálaljuk, behűtve és langyosan is finom.
Céklakrémleves kapros ricottagombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál cukor
- 7 dl húsleves
- 1 kg cékla
- fél db citrom leve
- 1 db lila hagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez só
- 8 db aszalt szilva
Gombóc:
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 1 csokor kapor
- 25 dkg ricotta
- 1 db (száraz) zsemle
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A céklákat mossuk meg, egyenként csomagoljuk alufóliába, és tegyük a sütőbe kb. 1,5 órára. Mikor kissé kihűlt, pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Egy lábasban az olajon dinszteljük meg az apróra vágott lila hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a céklát. Cukrozzuk meg, szórjuk hozzá az aszalt szilvát, és öntsük fel a húslevessel. Forraljunk rajta egyet, majd botmixerrel pürésítsük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a citromlevet.
A gombóchoz áztassuk a zsemlét 10 percre a tejbe. Nyomkodjuk ki, keverjük össze a ricottával, az egész tojással, sóval, az aprított kaporral, alaposan dolgozzuk össze. Hagyjuk pihenni kb. fél órát, majd vizes kézzel formáljunk kis gombócokat belőle. Dobáljuk őket forrásban lévő sós vízbe. Mikor feljönnek a víz felszínére, szűrjük le, és kínáljuk a leveshez.
Csirkeraguleves burgonyagombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál liszt
- 60 dkg csirkecomb
- 10 dkg zellergumó
- 2 evőkanál vaj
- 1 db citrom leve
- ízesítéshez rozmaring
- 10 dkg fehérrépa
- 2 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg sárgarépa
- ízesítéshez bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 10 dkg karalábé
Gombóc:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 30 dkg burgonya
Elkészítés
A combfilét vágjuk apró kockára. A vajon dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát, majd dobjuk rá a húst, kicsit pirítsuk át. A megtisztított, felkockázott zöldségeket adjuk a húshoz, sózzuk, borsozzuk, szórjunk hozzá rozmaringot, és vízzel felöntve főzzük puhára. A tejszínben keverjük el a lisztet, adjunk hozzá apróra vágott petrezselymet, majd keverjük a leveshez. Forraljunk rajta egyet, majd zárjuk el a lángot alatta, és adjuk hozzá a citrom levét. A gombócokhoz sós vízben, héjában főzzük meg a burgonyát, pucoljuk meg, törjük össze. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjunk hozzá sót, borsot, a lisztet, a vajat és az egész tojást. Vizes kézzel formáljunk kisebb gombócokat belőle, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük ki. A gombócokat szűrjük le, és adjuk a leveshez.
Ázsiai húsgombócleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db chili paprika
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 10 dkg spenótlevél
- 1,5 l csirke alaplé
- 20 dkg (tojásos) ázsiai tészta búzalisztből
Gombóc:
- 1 db tojás
- 2 evőkanál búzadara
- 1 teáskanál halszósz
- 2 szál újhagyma
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 cm gyömbér
- 1 teáskanál szójaszósz
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kínai kel
Elkészítés
A gombóchoz forrósítsuk fel az olajat, majd a megmosott, nagyon apróra vágott kínai kelt forgassuk át rajta 1-2 perc alatt. A darált húst keverjük össze a zúzott fokhagymával, a reszelt gyömbérrel, az apróra vágott újhagymával, a búzadarával, a halszósszal, a szójaszósszal, a kínai kellel és az egész tojással. Alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük félre legalább fél órára.
A leveshez a csirkelevest forraljuk fel, adjuk hozzá a gyömbért, a zúzott fokhagymát, a vékonyra karikázott chilit. Vizes kézzel formáljunk a félretett masszából golflabda nagyságú gombócokat, és főzzük a levesben 5-6 percig, amíg feljönnek a felszínre. Zárjuk el a gázt, adjuk a leveshez a friss spenótot és a felkarikázott újhagymát. Míg főnek a gombócok, a tojásos tésztát tegyük egy mélyebb tálkába, öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. Egy tányérral takarjuk le, hagyjuk megpuhulni. Osszuk el a tányérokban a tésztát, szedjük rá a levest. Forrón tálaljuk.
Tipp Aki sósabban szeretné, szójaszószt is tehet a levesbe.
Vedd meg a Nők Lapja Konyha szeptemberi számát és főzz Ínyenc falatokat csirkéből, süss Pavlovát, és spórolj Rakott krumplival! |