Habos szilvás pite
Töltelék:
- 1 csipet só
- 1-2 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg (barna) nádcukor
- 2 evőkanál (vagy zsemlemorzsa) búzadara
- 1-1,2 kg szilva
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db (opcionális) citrom reszelt héja
- 20 dkg porcukor
Teteje:
- 5 db tojásfehérje
- 1 evőkanál citrom leve
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük. A szilvát kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. 20 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük és összekeverjük a zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába tesszük. Megszurkáljuk és ráhalmozzuk a szilvás tölteléket. Közben a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd ráhalmozzuk a pitére. 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 125 g liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg szilva
Elkészítés
A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.
Fahéjas szilvaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 2 rúd fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 50 dkg (érett) szilva
Elkészítés