3 tuti svéd recept

Polgár Ágnes | 2012. Október 22.
Sokszor mondják, hogy a svédek ízetlen, rágós húsokat esznek, pedig tudnak ennél sokkal jobbat és tartalmasabbat is. Senki ne féljen, van élet a húsgolyón túl is.

A svédeknek a köttbullar, vagyis a húsgolyó az, ami nekünk a fasírt. Marhahúsból készül, mert ők főleg azt fogyasztanak a hal és a szarvas mellett. Disznót és csirkét csak ritkán, pulykát alig kapni náluk, vagy ha igen, akkor is csak az ott élő külföldiek miatt. A hozzáértő gasztronómusok szerint Svédországnak nincs is autentikus konyhája, rengeteg náluk a nemzetközi átfedés, a hihetetlenül színesen felsorakozó bevándorlók éttermei miatt. A köttbullart főleg hámozott, egészben főtt burgonyával tálalják, az elmaradhatatlan barna mártással és vörösáfonya-lekvárral. Ez a külön a húsokhoz készült “lekvár”, folyósabb és kevésbé cukrozott, mint a mi lekvárjaink. Kínálják párolt zöldségek mellé vagy paradicsomos tésztával, de nemcsak hétköznap, hanem az ünnepnapokon is feltálalják a roskadásig pakolt svédasztalra.

Maceramentes menüsor

A svédek nem töltenek sok időt a konyhában, egyszerre kevés alapanyagot használnak, és rendkívül egyszerűen tálalnak. Egyharmad sült vagy főtt marhahús, vagy hal mellé egyharmad zöldség kerül, megöntözve valamilyen szósszal, és egyharmad köret. Szeretik a salátákat, de nem ecetes lében áztatva, mint mi, hanem egyéb öntetekkel bolondítva. Nagy hatást gyakoroltak étkezésükre a különböző egészségvédelmi kampányok; az utóbbi időben inkább veszik az ökológiailag tesztelt biotermékeket.

Reggelire müzlit vagy zabkását esznek gyümölccsel, esetleg pirítóst főtt tojással és kaviárkrémmel. Szeretik a szendvicseket is. A reggelihez nyers zöldség vagy gyümölcs mindig dukál, akárcsak a narancslé és a kávé. A kávéjuk laza, és akár napi három-négy bögrével is fogyasztanak.  Ebédelni az iskolában, munkahelyi kantinban szoktak, csütörtökönként gyakran sárgaborsóleves és palacsinta a menü. Vacsorára könnyű tésztákat, halat fogyasztanak. A zöldséget legtöbbször nyersen vagy párolva fogyasztják, a főzeléket, mint olyat, nem ismerik.  Menüjük mindig igazodik az aktuális évszakhoz és ünnephez.

A hal a sztár

Nincs olyan étterem, ahol ne lenne hal, pácolva, sütve, párolva vagy raguként készítve, mellé az elmaradhatatlan tejszínes szósszal, ami kapros, mustáros vagy citromos. Nagy kedvencük a lazac, az apró sneci vagy keszeg, különféle szószokban pácolva. Az augusztusi rákfesztivál idején úton-útfélen rákot is lehet enni megszámolhatatlan módon elkészítve, “fillérekért”. Ha napközben az utcán megéhezünk, a nagyobb áruházak környékén bizonyosan találunk egy kis grillbódét vagy utcai árust, ahol svéd hot dogot, korvot ehetünk édesebb kiflibe dugva, mindenféle szósszal és pirított hagymával ízesítve, 15–30 koronáért.

Édességeik, süteményeik nem annyira krémesek, mint a mieink, nem vajas, inkább tejszínes vagy krémsajtos alapot használnak. Nem ismerik a natúr vagy édes túrót, náluk még a vaj is sós inkább. Nemzeti kedvenceik a zöld színű prinsessatorta, a mi képviselőfánkunkhoz hasonlított semla és a fahéjas csiga, ezeket bármelyik cukrászdában megkóstolhatjuk.

Most pedig jöjjön három recept!

Kålpudding med lingon- och äppelsalsa – Kelkáposztafelfújt vörösáfonya- és almaszósszal

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 400 g (másfajta marhahús is jó) marhacomb
  • 1 dl rizs
  • 10 g (olvasztott) margarin
  • 1 db (kb. 300 g) kelkáposzta
  • sonkahagyma

Vörösáfonya- és almaszósz:

  • fél db citrom leve
  • 1 db alma
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 dl (mélyhűtött) vörös áfonya
Kategóriafőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A puding itt nem a magyar édes pudingot jelenti, hanem az angolszász nyelven használt felfújtat. 
Ez az egytálétel a karácsonyi asztal része. A mi kelkáposztánkra hasonlít, de mégis teljesen más. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tejben főzzük meg a rizst úgy, hogy kicsit hígítjuk vízzel, hogy ne égjen le. A húst kikeverjük a sóval, a borssal és a tojással. A leveleire szedett kelkáposztát forrásban lévő vízben két-három percet főzzük. A kockára vágott hagymát alacsony hőfokon karamellizáljuk meg.
Egy kivajazott jénait béleljünk ki a káposztalevelek felével, erre terítsük rá a karamelizállt hagymával és a rizzsel elkevert húsmasszát, majd takarjuk be a megmaradt kelkáposztalevelekkel. Alufóliával letakarva fél óra alatt készre sül. A pudinghoz kínált szószhoz a nem túl vékonyra szeletelt almát meglocsoljuk a citrommal, hozzáadjuk a cukrot és a vörös áfonyát. Pár perc alatt összerottyantjuk. 

Prinsesstårta – Hercegnőtorta

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 75 ml búzaliszt
  • 75 ml kukoricaliszt
  • 75 dkg porcukor

Vaníliakrém:

  • 2 evőkanál (púpos) liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Tejszínhab:

  • 3 dl habtejszín
  • kenéshez lekvár
  • 30 dkg (zöld) marcipán
  • 1 csomag habfix
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Melegítsük elő 175°C-ra a sütőt, és készítsünk elő egy 22-24 cm-es kerek tortaformát a piskótának, a torta alapjának. Egy nagy tálban a cukrot a tojásokkal addig keverjük, míg a massza kifehéredik. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk apránként hozzá a tojáshoz, és jó alaposan keverjük el. Ha kész, öntsük a tortaformába. A sütő alsó részén, kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát. Előbb hagyjuk kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából és tegyük egy rácsra teljesen kihűlni. 
A vaníliakrémhez keverjük el a tojássárgáját a cukorral és a liszttel egy közepes méretű edényben, majd lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük. Alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a krémet, amíg nem látunk buborékokat a krémben, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjét robotgéppel verjük fel keményre, de vigyázzunk, ne verjük túl, mert különben összeesik. A habot végül óvatosan keverjük a vaníliás krémhez. Tegyük legalább húsz percre hűtőbe a krémet, mielőtt felhasználjuk. 

A kihűlt piskótát vágjuk három egyenlő részre. Az alsó piskótaszeletet helyezzük egy tálcára, kenjük meg a lekvárral, majd a vaníliás krém felével, erre tegyük rá a második réteg piskótát, ezt is kenjük meg a lekvárral és a vaníliás krém maradékával. Végül tegyük rá az utolsó, fedő piskótát, amit szintén kenjünk meg lekvárral. A lehűtött tejszínhabot a habfixálóval verjük újra fel, majd kenjük be vele a torta oldalát és tetejét. 

A marcipánt egy hideg porcukros felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, tekerjük fel a nyújtófára, óvatosan helyezzük a tortára, és dekoráljuk tetszés szerint.

 

Akinek pedig hiányérzete lenne, annak íme a svéd húsgolyó receptje. 

Svéd húsgolyó

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 2 dkg zabkorpa
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • ízesítéshez szerecsendió
  • 10 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg darált marhahús
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 6 evőkanál vaj
  • 2 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 1 dl (az eredeti receptben nincs, de szerintünk finomabb tőle) tejföl
  • 10 dkg darált borjúhús
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A hagymát apróra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. A tejfölt elkeverjük a morzsával és a korpával, majd összegyúrjuk a húsokat a tojással, a sóval, a borssal és a szerecsendióval, ezután mehet hozzá a hagymás tejfölös keverék. 20-30 percig érdemes állni hagyni, majd kivajazott tepsibe tesszük, és először 200 fokon lefedve sütjük, majd fedő nélkül pirosra. 

Exit mobile version