Sült paradicsomos cheddartorta
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- ízesítéshez só
- 1 db tojás
- ízesítéshez bors
- 2-3 ág kakukkfű
- 10 dkg vaj
- 10 dkg (koktél) paradicsom
- 10 dkg cheddar sajt
- 1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez a lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, kézzel vagy robotgéppel dolgozzuk össze, amíg morzsalékossá válik. Adjunk hozzá 5 dkg reszelt cheddar sajtot, sót, borsot ízlés szerint, és annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fóliázzuk be a tésztát, és tegyük a hűtőbe 15 percre. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és tegyük egy körülbelül 23 cm átmérőjű pitesütőbe.
Tegyünk a tésztára egy darab sütőpapírt, szórjunk rá valamilyen hüvelyest (pl. lencse, szárazbab), és forró sütőben süssük 10 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni (ezt hívják vakon sütésnek). Közben keverjük a felvert tojáshoz a mustárt, a maradék sajtot. Távolítsuk el a hüvelyeseket, és öntsük a tojásos keveréket a tésztára.
A tetején helyezzük el a félbevágott paradicsomokat, és szórjuk meg friss kakukkfűvel. További 20 percig süssük a forró sütőben.
Paradicsomos cukkinifasírt
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés liszt
- ízesítéshez só
- 1 vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 50 dkg paradicsom
- 50 dkg cukkini
- 1 csokor menta
Elkészítés
Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.
Popover
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- fél teáskanál só
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 db (kikapart magja) vaníliarúd
Elkészítés
A liszthez adjuk a cukrot, a vanília kikapart magjait, a sót, az olvasztott vajat, az enyhén felvert tojást, majd felöntjük a tejjel.
A muffinforma mélyedéseit háromnegyedig megtöltjük a masszával, majd 200 °C fokon 15 perc alatt megsütjük.
Tipp: Tölthetünk bele lekvárt vagy akár krémtúrót, úgy még finomabb lesz.
A receptek a Nők Lapja Konyhában találhatóak meg, fizess elő rá!