Piacmustra Bodrogiékkal: novemberi fogások

nlc | 2012. November 09.
Itt a sütőtökszezon, és a meleg édességek is valahogy jobban csúsznak a hidegben. Három egyszerű, de hatásos recept Bodrogiék háza tájáról.

Sütőtökkrémleves amarettóval

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 cl amaretto likőr
  • 1 db (sonka- vagy kanadai sütőtök) sütőtök
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőtököt a szokásos módon megsütjük, majd a héjáról lekaparva egy lábosba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd felfőzzük, sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk, rúdmixerrel pürésítjük, ha szükséges, átszűrjük. Hozzáadjuk az Amarettót, de azzal már nem főzzük tovább. Tálalásnál tökmagolajcseppekkel díszítjük.  

Laskával töltött csirkemell tört burgonyával és répapürével

Hozzávalók 4 fő részére:

  • ízesítéshez só
  • 20 dkg laskagomba
  • fűszerezéshez őrölt koriander
  • fűszerezéshez őrölt római kömény
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 csomag újhagyma
  • 4 evőkanál méz
  • 1 kg burgonya
  • 4 fél db (filézett) csirkemell
  • ízesítéshez (durva) őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg sárgarépa
  • ízesítéshez kakukkfű
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízesítéshez (őrölt) fehérbors
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellet hosszában középen megnyitjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megfuttatjuk, rádobjuk a nagyobb darabokra vágott laskát, sóval, borssal, csipetnyi kakukkfűvel fűszerezzük, néhány perc alatt összepirítjuk. A szétnyitott csirkemellekre tesszük, összehajtjuk, majd szorosan fóliába tekerjük őket, 160 fokos sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. 

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, utolsó pillanatban rádobjuk az újhagymát, óvatosan összekeverjük, majd leszűrjük, sózzuk és darabosra törjük. 

A répát enyhén sós vízben feltesszük főni, amikor megfőtt, pürésítjük, római köménnyel, fehér borssal és korianderrel ízesítjük, a vajjal selymesre keverjük. 

A mézet felforrósítjuk, a fokhagymát apró kockákra vágva hozzáadjuk, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés – nagyjából 0,5 dl – vízzel felhígítjuk, simára kevert keményítővel besűrítjük, majd meglocsoljuk vele a kitálalt krumplit és répát.

 

Csoki meggyes muffin

Hozzávalók 12-15 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg (jó minőségű, feldarabolt) étcsokoládé
  • 10 dkg (olvasztott) vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg (mélyhűtött is jó) magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A meggyet lecsepegtetjük, majd durvára daraboljuk. A hozzávalókat egy fakanál segítségével összekeverjük, majd beleöntjük a meggyet és a csokit. Muffinformába kanalazzuk a tésztát, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A végén szúráspróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.

 

Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd decemberben, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel! Kedvcsinálónak pedig nézd meg a szeptemberi recepteket.

Nézd meg, mik a család titkos receptjei!

 

 

 

 

Exit mobile version