Csináld magad: csavart sajtos bagett

nlc | 2012. November 14.
Megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsd el otthon azokat a csavart csodákat, amiket készen is árulnak.

A boltokban kapható csavart, fűszeres kenyérkéket magunk is elkészíthetjük otthon, megéri, mivel frissen még sokkal finomabb. A hozzávalók nagy része ráadásul valószínűleg ott vár a polcon vagy a hűtőben. Ez a verzió nagyon bőkezűen bánik a vajjal és a sajttal, így nem egy fogyókúrás fogás, de télen mindenkinek szüksége van időnként egy kis szénhidrátbombára. Majd lemozogjuk.

Csavart sajtos bagett

Hozzávalók:

  • 36 dkg liszt
  • 1 evőkanál méz
  • fűszerezéshez rozmaring
  • 1 zacskó (szárított) élesztő
  • fűszerezéshez bazsalikom
  • 2,5 dl víz
  • pár csepp olívaolaj
  • 12 dkg vaj
  • fűszerezéshez petrezselyem
  • fűszerezéshez kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg sajt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Öntsük egy tálba a vizet, az élesztőt és a mézet, keverjük el és hagyjuk dolgozni az élesztőt 5-10 percig. Amikor felfutott, keverjük bele a sót és a lisztet nagyjából háromdekás részletekben. Amikor a tészta kezd elválni az edény oldalától, hagyjuk pihenni öt percet. Ha minden jól csináltunk, kicsit ragadós lesz, mégsem marad semmi az ujjunkon, ha belebökünk. Olajozzuk be az edényt és a tésztát, takarjuk le konyharuhával vagy műanyag fóliával, és hagyjuk kelni egy órát.

Ezalatt elkészíthetjük a fűszervajat, amivel majd megkenjük a bagettünket. A zúzott fokhagymát elkeverjük a vajjal és a fűszerekkel. Használhatunk csak petrezselymet vagy bazsalikomot, de vegyíthetjük is őket.

Amikor letelt az egy óra, vegyük elő a tésztát, és osszuk kétfelé.

Gyúrjunk belőlük két bagettformát, és csavarjuk meg, mert így jobban néz ki, és nem rövidül meg, miután betettük a tepsibe. Most kicsit megint magára kell hagynunk, takarjuk le műanyag fóliával, és várjunk egy fél órát.

Gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, és rakjuk a közelbe a kenyértésztát, hogy még jobban dagadjon. Amikor a sütő felmelegedett, vegyük vissza a hőfokot 175-re, és süssük a bagetteket 20 percig. 

Közben vegyük elő a fűszervajat, olvasszuk fel, és vágjuk kis szeletekre a sajtot. Amikor már kezd pirulni a bagett, vegyük ki, és kenjük meg vajjal. Süssük még 5-7 percet, vegyük ki, és hagyjuk hűlni negyed órát. Már így is isteni lenne, de ne hagyjuk, hogy a finom illatok elcsábítsanak, inkább dolgozzunk vele még egy kicsit, hogy még finomabb legyen. 

Vagdossuk be a bagettek felületének középső háromnegyedét nagyjából 2 centinként egy kenyérvágó késsel. Most kenjük meg újra a fűszervajjal a tetején és a vágásokban is, ne spóroljunk vele, használjuk el mindet! Végül dugdossuk be a sajtszeleteket a vágásokba, rakjuk vissza 5 perce a sütőbe, amíg a sajt meg nem olvad, és több dolgunk nincs is, csak kivenni és elfogyasztani.

Kattints a képre a lépéseket bemutató galériához!

 

Exit mobile version