Tojásos reggelik máshogy: 3 recept

nlc | 2012. November 20.
Unod a tükörtojást és a rántottát? Megmutatjuk, milyen új fogásokat készíthetsz tojásból.

 

Sok amerikainak a gyerekkorát idézi ez a nagyon egyszerű étel, ami állítólag még a nagy világválság idején jött divatba. Különleges hozzávalók nem szükségesek hozzá, de ha tényleg takarékoskodunk, akkor a kenyerek kivágott közepével is kezdjünk valamit. Készítsünk belőle például kis katonákat vajjal, sajttal, felvágottal, paprikával.

Napos pirítós

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 db tojás
  • kevés vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 szelet toast kenyér
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy pohár szájával vagy nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki egy kört a kenyérszelet közepéből, de használhatunk más formát is, például most karácsony előtt csillagot. Kenjük meg a kenyér tetejét vajjal, majd tegyük egy vajjal kikent serpenyőbe. Üssük bele a kerek lyukba a tojást, és szórjuk meg a tetejét sóval, borssal, majd süssük pár percig. Ha alul kezd megsülni a tojás, fordítsuk meg egy picit. Ha flancolni szeretnénk, egy kis reszelt sajttal is megszórhatjuk.  

A buggyantott tojás méltatlanul elhanyagolt étel, pedig nem tart tovább elkészíteni, mint egy tükörtojást. Egyszer kell csak belejönni, és onnantól a kisujjunkból rázzuk ki.

Buggyantott tojás mustáros pirítóssal

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • pár dkg parmezán
  • pár szelet (pirított) kenyér
  • 3 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál (lehet sima ecet is) fehér borecet
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Forraljunk fel egy liter vizet két evőkanál ecettel, óvatosan engedjük bele egy merőkanállal a tojások belsejét és főzzük három percig, majd csepegtessük le. Keverjük össze a mustárt a parmezánnal, kenjük a kenyérre, majd helyezzük rá a buggyantott tojást. Parmezános mustár helyett pesztóval is kipróbálhatjuk, ha van otthon, vagy tehetjük a tojást mustáros-sonkás kenyérre.

 

 Ez egy arab étel, ami Izraelben is nagyon népszerű, különösen télen. Bár a tojás paradicsompürével párosítva furcsán hangozhat, az íze ellenállhatatlan. 

Saksuka: paradicsomos tojás

Hozzávalók:

  • 1 csipet cukor
  • 400 g paradicsompüré
  • 1 kiskanál (darált) csípős pirospaprika
  • ízlés szerint reszelt sajt
  • 1 db (kaliforniai) paprika
  • 1 kanál olívaolaj
  • ízesítéshez bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél db vöröshagyma
  • 4 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 4 db pirítós
Kategóriareggeli
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben közepes fokozaton, rádobjuk a  hagymát, majd pár perccel később a fokhagymát. Amikor megüvegesedett, hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát, és 5-7 percig sütjük. Hozzáöntjük a paradicsompürét, felforraljuk, lejjebb vesszük a hőfokot, sóval, borssal, erős paprikával fűszerezzük, kicsit megcukrozzuk, hogy ne legyen savanyú. 

Addig rotyogtatjuk, amíg össze nem sűrűsödik, majd finoman beleütjük a tojásokat a szószba, lefedjük, és öt-tíz percig pároljuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre a fedőt, és hagyjuk még állni pár percet. A tojásokat tegyük rá a kenyérre, kanalazzunk rá szószt, és szórjuk meg reszelt sajttal.

 

Exit mobile version