Kardomomos kávészelet
Tészta:
- 3 evőkanál (rétes) liszt
- 12 dkg cukor
- 6 db tojásfehérje
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg darált dió
Krém:
- 20 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 12 dkg étcsokoládé
- 6 db tojássárgája
- fél teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1m5 dl kávé
- ízlés szerint kardamon
- díszítésnek kávébab
Elkészítés
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a diót, a lisztet és a sütőport. Közepes nagyságú Ramával kikent tepsibe tesszük, és 170 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét és a kávét. Folyamatos kevergetés mellett gőz fölött sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a vaníliát, a fahéjat és az őrölt kardamomot. Ha kihűlt, összekeverjük a habosított vajjal, és a krémet rákenjük a tésztára.
A kihűlt süteményt szeletekre vágjuk és minden szeletet egy-egy kávészemmel díszítünk.
Mascarponekrémes kapucsínós muffin
Tészta:
- 150 g liszt
- 1 kiskanál fahéj
- 2 db tojás
- 2-3 evőkanál tej
- 150 g vaj
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 150 g barnacukor
- 2 evőkanál (erős, fekete) kávé
Teteje:
- díszítésnek fahéj
- 3-4 evőkanál porcukor
- 150 g mascarpone
Elkészítés
A vajat olvasszuk fel – akár a mikróban –, majd tegyük félre hűlni. Egy öblös tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik edényben villával verjük fel a két tojást, öntsük hozzá a tejet, a kávét és a kihűlt olvasztott vajat. Ezt a folyékony masszát fakanál segítségével forgassuk össze a fahéjas liszttel. Papírkosarakkal béleljük ki a muffinformát, és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütjük, az első 5 percben közepes tűzön, amíg a sütemény felemelkedik, majd kisebb hőfokon a hátralévő időben. A krémhez keverjük össze a mascarpone sajtot a porcukorral, és kenjük meg vele a kihűlt muffinok tetejét. Díszíthetjük egy kevés fahéjporral. 12 darab közepes muffin lesz belőle.
A hozzávalók nagyon hasonlóak, de egy fokkal haladóbb konyhaművészeknek ajánljuk:
Mascarponés kávétorta
Tészta:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1/3 csomag sütőpor
Krém:
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg mascarpone
- 1 teáskanál amaretto likőr
- 1 evőkanál (1 dl forró vízben feloldva) instant kávé
Elkészítés
A feloldott kávéhoz adjuk a porcukrot, majd kevergetve kihűtjük, a mascarponéba csurgatjuk, először elkeverjük, majd a likőrt is hozzáadjuk, és kihabosítjuk, amíg kenhető állagot nem kapunk. A piskótához a tojásokat a cukorral géppel habbá verjük, majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, és a tojáshabba forgatjuk. A masszát egy kb. 18-20 cm átmérőjű, kivajazott és kilisztezett tortakarikába töltjük. Először 15 percig 180 fokon, majd 10-15 percig 150 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kihűlt a tészta, 3 lapba vágjuk. Megtöltjük a krémmel, de hagyunk belőle a körbekenéshez és a díszítéshez is. A tetejét krémmel és kávészemekkel, az oldalát csokidarával díszíthetjük.