Túrós batyu

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács | 2012. December 11.

Túrós batyu

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db, kenéshez tojás
  • 3 dl tej
  • 7,5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg (rögös) túró
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél db citrom reszelt héja
  • 2 dkg búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni fél óráig.

A túrót jól összekeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a darával és a felvert tojással.

Aztán a tésztát kb. 40×40 cm-es négyzetté nyújtjuk, majd keresztben-hosszában négybe-négybe vágjuk, azaz 16 kis négyzetté.

Mindegyikre 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk. A tésztavégeket egymásra hajtáskor kenjük meg kicsit tojással (a tetejéhez valóból lehet elvenni), hogy sütéskor ne nyíljanak szét

Tepsire rendezzük a batyukat. Ha túl közel kerülnek egymáshoz, az oldalukat kenjük meg olvasztott margarinnal, hogy ne ragadjanak össze süléskor.

Tetejüket tojással lekenjük, így hagyjuk pihenni, míg a sütőnk bemelegszik.

Sütőben mosolygós pirosra sütjük.



Sütési hőfok: 160 °C

Sütési mód: hőlégkeveréses

Tepsi mérete: 35×35 cm

További információk! 

Exit mobile version