Vállald be a szilveszteri partit: 3 tuti recept

Nők Lapja Konyha | 2012. December 28.
Nem kell mindig a kötelező lencse és virsli, ha szilveszteri bulira készülsz. Egyszerű, gyors és látványos falatkákat mutatunk.

Cheddar sajtos, marhahúsos falatok

Hozzávalók 8 szelet kenyérhez:

  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg (reszelt) cheddar sajt
  • 2 szál újhagyma
  • 8 szelet (ciabatta, francia kenyér) kenyér
  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 evőkanál (szósz) chili paprika
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízesítéshez só
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk, egy nagyobb serpenyőben a vajon megdinszteljük. Mikor megpuhult, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel, csomómentesen elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Ebbe kerül a felkarikázott újhagyma, és egy kevés vízzel felöntve puhára, krémesre főzzük a szószt. Végül belekeverjük a chili- és a worcestershire-szószt, és ha szükségesnek találjuk, tovább ízesítjük sóval és borssal.

A kenyérszeleteket vízszintesen és hosszanti irányban éles késsel beirdaljuk, így sakktáblaszerű kockákat kapunk. A krémes szószt úgy kenjük a kenyérre, hogy a nyílásokba is jusson, így a sütőben enyhén szétnyílnak a szeletek.

Végül megszórjuk a tetejét sajttal, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kisebb darabokra is vághatjuk a kenyeret, hogy azonnal bekapható falatokat kapjunk. 

Sütőben sült paprikás csirkecsíkok salsaszósszal és zellerrel

Hozzávalók:

  • panírozáshoz liszt
  • panírozáshoz zsemlemorzsa
  • 5 db, tálaláshoz szárzeller
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 80 dkg (filé) csirkemell
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 1 üveg csípős salsaszósz
Kategóriafőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csirkemelleket kisebb, hosszúkás darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük pirospaprikával. Hagyományos módon bepanírozzuk (lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk), majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Megspricceljük olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Salsaszószba mártogatva, darabokra vágott rúdzellerrel fogyasztjuk.

Tipp: Fokhagymás tejföllel, barbecue-szósszal is kínálhatjuk.

 

Fetás-újhagymás kosárkák leveles tésztából

Hozzávalók:

  • nyújtáshoz liszt
  • 1 db tojás
  • 15 dkg feta
  • 4 szál újhagyma
  • 50 dkg leveles tészta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy kisebb tálban összekeverjük a morzsolt fetát, az apróra vágott újhagymát és a felvert tojást. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, egy kisebb méretű üvegpohárral kerek kis lapokat szaggatunk belőle. Ezekkel kibéleljük egy kisebb méretű muffinsütő horpadásait (kb. 4 cm átmérőjű lyukakat) úgy, hogy a formák széleire is jusson a tésztából. Megtöltjük a kosarakat a töltelékkel, majd forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük.  Tipp: Aki szeretne, szórhat bele sonkát, esetleg apróra vágott zöldfűszereket is.  

 

A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

Ízelítő a tartalomból:
Karácsonyi sütemények
Zöldséges fogások

 

Exit mobile version