Cheddar sajtos, marhahúsos falatok
Hozzávalók 8 szelet kenyérhez:
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg (reszelt) cheddar sajt
- 2 szál újhagyma
- 8 szelet (ciabatta, francia kenyér) kenyér
- 40 dkg darált marhahús
- 1 evőkanál (szósz) chili paprika
- ízesítéshez őrölt bors
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
Elkészítés
A megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk, egy nagyobb serpenyőben a vajon megdinszteljük. Mikor megpuhult, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel, csomómentesen elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Ebbe kerül a felkarikázott újhagyma, és egy kevés vízzel felöntve puhára, krémesre főzzük a szószt. Végül belekeverjük a chili- és a worcestershire-szószt, és ha szükségesnek találjuk, tovább ízesítjük sóval és borssal.
A kenyérszeleteket vízszintesen és hosszanti irányban éles késsel beirdaljuk, így sakktáblaszerű kockákat kapunk. A krémes szószt úgy kenjük a kenyérre, hogy a nyílásokba is jusson, így a sütőben enyhén szétnyílnak a szeletek.
Végül megszórjuk a tetejét sajttal, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kisebb darabokra is vághatjuk a kenyeret, hogy azonnal bekapható falatokat kapjunk.
Sütőben sült paprikás csirkecsíkok salsaszósszal és zellerrel
Hozzávalók:
- panírozáshoz liszt
- panírozáshoz zsemlemorzsa
- 5 db, tálaláshoz szárzeller
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 80 dkg (filé) csirkemell
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 db tojás
- ízesítéshez só
- 1 üveg csípős salsaszósz
Elkészítés
A csirkemelleket kisebb, hosszúkás darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük pirospaprikával. Hagyományos módon bepanírozzuk (lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk), majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Megspricceljük olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Salsaszószba mártogatva, darabokra vágott rúdzellerrel fogyasztjuk.
Tipp: Fokhagymás tejföllel, barbecue-szósszal is kínálhatjuk.
Fetás-újhagymás kosárkák leveles tésztából
Hozzávalók:
- nyújtáshoz liszt
- 1 db tojás
- 15 dkg feta
- 4 szál újhagyma
- 50 dkg leveles tészta
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy kisebb tálban összekeverjük a morzsolt fetát, az apróra vágott újhagymát és a felvert tojást. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, egy kisebb méretű üvegpohárral kerek kis lapokat szaggatunk belőle. Ezekkel kibéleljük egy kisebb méretű muffinsütő horpadásait (kb. 4 cm átmérőjű lyukakat) úgy, hogy a formák széleire is jusson a tésztából. Megtöltjük a kosarakat a töltelékkel, majd forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tipp: Aki szeretne, szórhat bele sonkát, esetleg apróra vágott zöldfűszereket is.
A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is! Ízelítő a tartalomból: |