Különleges téli főzelékek

Ízbolygó | 2013. Február 05.
Unjuk a telet nagyon, egyetlen porcikánk sem kívánja a már a mínuszokat és a havat, a vitaminkészleteink pedig annyira lemerültek, hogy felkelnünk is gyötrelem. Télűző főzelékekkel tartjuk magunkban a lelket...

Burgonya-cékla főzelék

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • fél dn citrom leve
  • 5 db burgonya
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • 6 evőkanál tejföl
  • 2 db cékla
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A céklákat megmossuk, majd egyesével alufóliára tesszük. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk és megsózzuk, a fóliát összezárjuk, és 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, egy teáskanál sóval feltesszük főni. A céklát, ha kihűlt, meghámozzuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya 1/3-át leturmixoljuk, és visszasűrítjük vele a főzeléket. A céklát és az apróra vágott petrezselymet hozzákeverjük. Tejföllel lazítjuk, a citrom héját belereszeljük, és a fél citrom levét belefacsarjuk. Sózzuk-borsozzuk, ha kell.

Currys lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 25 dkg lencse
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 cm gyömbér
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 evőkanál currypor
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, felöntjük tiszta vízzel és a babérlevéllel felfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és 3 evőkanálnyi olajban megpároljuk. A lencsét leszűrjük és a hagymához adjuk. Kevés vízzel hígítjuk, és a lencse 1/3 részét leturmixoljuk, ezzel sűrítjük a főzelékünket. Belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a curryt, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük a főzelékünket. Ezt követően natúr joghurttal habarjuk be.

Kókusztejes sárgarépás vöröslencse-főzelék

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 db vöröshagyma
  • ízesítéshez bors
  • 1 kg sárgarépa
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • 15 dkg vörös lencse
  • 400 ml kókusztej
  • ízesítéshez snidling
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a vörös lencsét, átforgatjuk, felöntjük a kókusztejjel és puhára főzzük. Belekeverjük a leszűrt sárgarépa-karikákat is. A gyömbért belereszeljük, sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig főzzük még. Snidlinget aprózunk bele.

 Még több főzelék!

– Korianderes sárgaborsó
– Mentás paradicsomos burgonya
– Megreformált főzelékek

Exit mobile version