Sörben sült skót húsos pite
Hozzávalók:
- 1 evőkanál liszt
- 1 kiskanál Worcestershire szósz
- 3 dl barna sör
- 2 dl húsleves
- 170 g, konzerv, mini csiperke gomba
- 1 kiskanál mustár
- 500 g mirelit leveles tészta
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 db babérlevél
- pár csepp olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 db tojás
- ízesítéshez só
- 50 dkg marhalapocka
Elkészítés
Vágjuk nagyobb kockákra a húst, és kevés olajon pirítsuk meg. Szórjuk meg egy kanál liszttel! Öntsük fel húsleveslével vagy vízzel, és fedő alatt pároljuk legalább 30 percig. Adjuk hozzá a gombát, ízesítsük mustárral, babérlevéllel, néhány csepp Worcestershire-szósszal. Locsoljuk meg a sör felével, forraljuk fel, majd az egész szaftos húst tegyük hőálló tálba. Adjuk hozzá a megmaradt sört, és sütőben 180 fokon süssük a hús puhulásáig. Nagyjából 1 óra múltán, amikor a hús már puha, vegyük ki a sütőből és fedjük be a leveles tésztával. Ehhez nyújtsuk ki a tésztát, és vágjunk belőle akkora kör alakú formát, amivel jól betudjuk fedni a tálat. A tészta díszítésénél szabadon engedhetjük fantáziánkat és tehetünk rá a tésztából formázott levél- vagy virágmintát. A tésztát középen szúrjuk át egy éles késsel, hogy a gőz kiáramolhasson rajta. Tetejét kenjük be egy felvert tojással és süssük még további 20- 25 percig.
Kenyérrel, salátával fogyasszuk.
Vörösboros csirke kakukkfüves, petrezselymes gombóccal
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál liszt
- fél db narancs leve
- 2 db csirkecomb
- 50 g margarin
- fél narancs reszelt héja
- 170 g, konzerv, mini csiperke gomba
- 2 kiskanál áfonya lekvár
- 1 db csirkemell
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 db babérlevél
- 2 dl vörösbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 3 dl húsleves
Kakukkfüves, petrezselymes gombóccal :
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 1 kiskanál kakukkfű
- 3 evőkanál petrezselyem
- 120 g vaj
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 kiskanál mustár
- 100 g zsemlemorzsa
Elkészítés
Miután a csirkemelleket nagyobb darabokra vágtuk, fűszerezzük sóval, borssal. Hintsük meg kevés liszttel és a margarin-olaj keverékén pirítsuk meg a húsokat. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon pároljuk meg a felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, az áfonyalekvárt és a narancs levét. Öntsük hozzá a húsleveslét, a vörösbort és forraljuk fel.
Tegyük a húst egy jénai tálba, és öntsük rá a fűszeres, vörösboros levet. Fűszerezzük sóval, borssal.
Fedő alatt pároljuk 35-40 percig.
Amíg sül a hús, készítsük el a gombócokat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot ízlés szerint. Ízesítsük egy kevés mustárral és a tojások hozzáadásával gyúrjuk össze a tésztát. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócokat. 10-12 kisebb darab lesz belőle. Amikor letelt a hús sütési ideje, tegyük bele a szaftba a gombócokat, és süssük még további 20 percig.
Fogyasszuk a gombóccal együtt. Adhatunk hozzá párolt zöldséget.
Flamand marharagu
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1-2 evőkanál paradicsompüré
- 1 kiskanál mustár
- 2 db fehérrépa
- 1 csipet oregánó
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 db sárgarépa
- 2 db babérlevél
- 4 dl vörösbor
- pár csepp olaj
- 3 db vöröshagyma
- 60 dkg marhalapocka
Elkészítés
Fél óra múlva adjuk hozzá a bort, a sűrített paradicsomot, mustárt és a fűszereket. Forraljuk össze, majd lefedve tegyük a sütőbe. Főzzük puhára kb. 1-1,5 óra alatt. (Ha még tartalmasabban szeretnénk, főzhetjük burgonyával. Itt érdemes beletenni.) A főzés közben elpárolgott folyadékot szükség szerint pótoljuk. (Mindig legyen szaftja!) Fogyaszthatjuk önmagában kenyérrel vagy párolt burgonyával.