Egyiptomi kurkumás húsgolyók (Koftit Ferakh)
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db citrom leve
- 1 kiskanál kurkuma
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál kakukkfű
- ízesítéshez bors
- sütéshez olaj
- 1 db tojás
- 50 dkg darált pulykahús
Elkészítés
Keverjük össze a darált húst a fűszerekkel, a kakukkfűvel, kurkumával, fahéjjal, ízlés szerint sóval, borssal. Adjuk hozzá egy citrom reszelt héját és levét, majd a felvert tojást. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, és gyúrjuk össze a fűszeres masszát. Formázzunk belőle kisebb húspogácsákat és a megforrósított olajon mindkét oldalán süssük át.
Mini Stefánia-vagdalt
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 db zsemle
- 6 db főtt tojás
- 50 dkg darált sertéshús
- ízlés szerint majoranna
- ízlés szerint fűszerpaprika
- 1 dl tej
- ízesítéshez bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db tojás
- ízlés szerint borsikafű
Elkészítés
A zsömlét tépkedjük szét, és áztassuk be a tejbe. A hagymát aprítsuk fel és pirítsuk meg kevés olajon, adjuk a darált húshoz. Fűszerezzük majoránnával, borsikafűvel, sóval, borssal, pirospaprikával. Üssünk hozzá egy tojást, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a tejtől kinyomkodott zsemledarabokat. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle 6 nagyobb húspogácsát.
Készítsük elő a muffinformát, kenjük ki olajjal és hintsük be zsemlemorzsával. Minden egyes húsgombóc közepébe tegyünk egy főtt tojást, burkoljuk be alaposan a hússal, és tegyük a muffinforma mélyedéseibe.
180 fokra melegített sütőben süssük legalább 40 percig!
Svéd húsgolyók (Köttbullar)
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg (sütéshez) vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 25 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 80 ml főzőtejszín
- 2 kiskanál zsemlemorzsa
Elkészítés
Adjuk a darált húshoz a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen. Öntsünk hozzá egy kevés tejszínt! Vizes kézzel formázzunk a masszából kisebb méretű golyókat, és süssük ki a felolvasztott vajban. Miután az összes golyót kisütöttük, készíthetünk hozzá barnamártást. A visszamaradt vajat öntsük fel húsleveslével (kb. 1,5 dl), ízesítsük babérlevéllel, egy kanál szójaszósszal. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá kevés tejszínt, és sűrítsük egy kanál étkezési keményítő hozzáadásával. Kevergessük, amíg besűrűsödik. Tálaljuk burgonyával, áfonyalekvárral.