Sós karamellkockák szezámmal
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 18 dkg vaj
- 13 dkg tejszín
- 40 g szezámmag
Elkészítés
A cukrot világos aljú edényben, közepes lángon karamellizáljuk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról, és hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt is. Visszatesszük a lángra és addig kevergetjük, míg a karamell egynemű lesz és besűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a lángról, majd belekeverjük a szezámmagot és a sót. Fóliával kibélelünk egy egyenes falu, 10×20 cm-es tálat, és ebbe öntjük a karamellt. Alaposan kihűtjük. Szeleteljük, kockázzuk.
Csokis süti sós karamelles mogyoróval
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál lekvár
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl tejszín
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg + 10 dkg cukor
- 8 dkg sótlan mogyoró
Elkészítés
A csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk, közben a tojásokat a cukorral robotgéppel felhabosítjuk. Ezt követően hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit, majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát fakanállal hozzákeverjük. A lekvárral és a tejjel lazítjuk. Szögletes formát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 10 dkg cukrot közepes lángon karamellizálunk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a tejszínt. Visszateszzük a lángra és feloldjuk benne a karamellt, ha sűrű, egynemű, akkor beleöntjük a durvára vágott mogyorót és a sót is. A kisült sütit megböködjük, majd a tetején eloszlatjuk a mogyorós karamellt, így bele is fog folyni, hogy finom, ragacsos legyen.
Sós mogyorós florentine
Hozzávalók:
- 3 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál méz
- 15 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
A vajat és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik a vajban. Ekkor hozzáadjuk a mézet, majd a lisztet, a mandulát és a sót. Kiskanálnyi mennyiségeket szedünk egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól tisztes távolságra, majd 180 fokon 8-10 percig sütjük. Kicsit hűtjük, majd lehúzzuk a papírról. Olvasztott csokival megkenjük az alját és hűtőben kihűtjük. Ezt követően mehet fémdobozba arra a rövid időre, míg el nem fogy.