Piacmustra: végre indul a zöldségszezon

Pácsonyi Daniella | 2013. Március 13.
Most hétvégén valami történt a piacon, a sok sápadt répa és krumpli mellett végre friss zöldségek is voltak, az áruk ugyan még nem baráti, de nem tudtunk nekik ellenállni. Jöjjön az első friss menü újhagymából és medvehagymából.

 

Még 250 és 350 forint között van egy nem túl nagy csokor medvehagyma a piacon, de nekem egy üveg pesztó simán kijött belőle. Az Aldiban vettem hozzá salátamagokat, ár/érték arányban ott a legjobb és van benne fenyőmag is. Olajnak sima olívát használtam, de tökmaggal is nagyon finom, csak elég drága. Aki pedig még ennél is különlegesebbet szeretne, az csinálja dióval. Még úgy lehet cifrázni egy kicsit, ha a magokat száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk – puccosabban megillatosítjuk-, de én ezzel most nem bajlódtam. 

Medvehagyma-pesztó

Hozzávalók:

  • 1 mokkáskanál (törött) bors
  • 5 cl olívaolaj
  • 1 csokor medvehagyma
  • 7-8 dkg salátamag
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat egy késes robotgépbe tette és pépesítettem őket, majd a üvegbe tettem és a tetejét egy kevés olajjal lezártam. Kenyérre kenve, vagy frissen kifőtt tésztával esszük, de a tojásos nokedlira sem rossz.

Tipp: aki bírja, az tehet bele egy kevés csilit is.

 

 

A Bosnyák téri piacon szombatonként árul egy fűszeres, akinél mindig van friss fűszernövény, én citromfüvet és bazsalikomot vettem. Aki nem tud ilyen tuti lelőhelyet, az inkább csinálja csak simán citrommal és fokhagymával, mert a szárított erre sajnos nem jó. 

Újhagyma saláta és sóban sült csirke

Csirke:

  • 2 kg só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez bors
  • 1 db citrom
  • 2 szál citromfű
  • 1 közepes csirke (nagyjából 2-3 főre elég, ha túl nagyot veszel nem sül át rendesen) egész csirke

Saláta:

  • ízesítéshez só
  • 5 db tojás
  • ízesítéshez bors
  • 1 csokor újhagyma
  • ízlés szerint majonéz
Kategóriaebéd
Elkészítési idő75 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkét megmossuk, kívülről borsozzuk, belülről sózzuk és borsozzuk is. A citromot négybe vágjuk és beletesszük a csirke gyomrába a fűszernövényekkel együtt. A konyhasó harmadával megágyazunk a csirkének, majd ráfektetjük és a maradékkal beborítjuk, és egy kevés vízzel megspricceljük. 1-1,5 centi vastag réteget kell kapnunk. Majd 200 fokos sütőben készre 70 perc alatt megsütjük. Én néha annyit variálok a recepten, hogy az utolsó 10 percben leverem róla a sóréteget és rágrillezek a bőrére. 

 

A feladat egyszerű, a hozzávalókat a lehető legapróbba daraboljuk, sózzuk borsozzuk majd majonézzel összekeverjük. Fontos, hogy ne legyen rajta túl sok, mert a tojás sárgájától egyébként is krémes lesz a saláta. 

 

 

 

Már régóta ki szerettem volna próbálni ezt a receptet, úgyhogy minden létező kicsit szottyadt hozzávalót összeszedtem a hűtőből és megsütöttem. Elképesztően finom és gyors.

Rántottamuffin medvehagymával

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 10 db tojás
  • ízesítéshez bors
  • 10 dkg egyik felébe kolbász
  • 10 dkg másik felébe sonka
  • fél csomag medvehagyma
  • maradék sajt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat felütjük, felverjük és hozzáadjuk az összes apróra vágott hozzávalót. Kivajazott muffinformába öntjük keveréket, de vigyázzunk, hogy a háromnegyedénél ne érjen tovább. 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. 

 

Exit mobile version