Főzz retekkel! – 3 tuti recept

nlc | 2013. Március 28.
A retek mostohagyerek, örülünk ugyan, ha megjelenik a piacon, de csak szendvicshez esszük pedig ennél van sokkal jobb ötletünk is.

Rukolás reteksaláta tojással

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 10 dkg rukola
  • 1 csomag retek
  • 1 teáskanál mustár
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük őket és megtörjük a héjukat (így könnyebb lesz majd megpucolni). Hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a retket szintén megmossuk, majd vékony karikákra, ill. a karikákat csíkokra vágjuk. A mustárt az ecettel és az olajjal összeturmixoljuk, majd a salátára csurgatjuk és összeforgatjuk vele.

Reteklevél pestos tészta fokhagymás sült retekkel

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag retek

Pesto:

  • ízesítéshez só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl olívaolaj
  • 4 dkg dió
  • 1 csomag leve (csak ha bio!!) retek
  • 8 dkg (fejenként) tagliatelle
  • 4 dkg Grana Padano
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Vizet teszünk fel a tésztának. A pestohoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük.

 

A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát  megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és 1 perc alatt megsütjük.

 

A tésztát ha kifőztük, átforgatjuk a pestoval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére. 

 

Karalábé-sárgarépa-retek főzelék

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 db karalábé
  • 2 köteg újhagyma
  • 1 csomag retek
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor snidling
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát finomra vágjuk, olajat melegítünk és megfonnyasztjuk benne. Közben a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk. A hagymához adjuk őket, átforgatjuk, majd annyi vízzel/alaplével felöntjük, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzzük, majd az 1/3-át leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, tejszínnel krémesítjük. A retket csak az utolsó 2 percen keverjük hozzá, hogy ne főjjön szét. Snidlinggel megszórva tálaljuk

Exit mobile version