Túrórudi-tortácskák
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 7,5 dkg cukor
- 75 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 10 dkg + 15 dkg a bevonathoz étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 25 dkg zabkeksz
- 1,5 teáskanál zselatin
Elkészítés
A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.
Vaníliás krémtúró mazsolakompóttal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg mazsola
- 1 evőkanál (elhagyható) rum
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 evőkanál méz
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dl víz
- 1,5 dl tejföl
- 35 dkg túró
- fél db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A túrót a tejföllel, mézzel és a kikapart vaníliamagokkal turmixgépben krémesre keverjük. A végén a tejszínt is hozzáadjuk, ezzel is összeturmixoljuk. Tálkákba vagy poharakba adagoljuk, hűtőbe tesszük. A mazsolakompóthoz a mazsolát és a fél cm-esre aprított aszalt gyümölcsöket lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Közepes lángon addig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak, és felveszik az összes folyadékot. A végén hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk lehűlni, és tálaláskor a vaníliás túróra kanalazunk belőle. A maradékot hűtőben tároljuk, sokáig eláll.
Pilótakekszszelet
Hozzávalók kb. 8-10 szelethez:
- 25 dkg + 2 evőkanál liszt
- 12,5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 12,5 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
Krém:
- 10 dkg vaj
- 3 dkg kakaópor
- 6,5 dkg porcukor
Elkészítés
A kekszhez a cukrot, a puha vajat, a tojást, a sütőport, a 25 dkg lisztet és a tejet tálba tesszük, jól összegyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, az egyik feléhez adjuk a 2 evőkanál lisztet, a másikhoz a 2 evőkanál kakaóport. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Sütőpapírral leterítünk két sütőlapot, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztákból lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalapokat nyújtjuk. Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a puha vajat a kakaóval és a cukorral habverővel habosra keverjük. Ízlés szerint tehetünk a krémbe több vagy kevesebb cukrot és kakaót. Pár percre a hűtőbe tesszük, hogy jól kenhető legyen, majd megkenjük vele a világos színű lapot. A kakaós lapot sodrófával összetörjük, a krémre morzsoljuk. Kicsit behűtjük, szeletelve kínáljuk.
Franciadrazsé-trüffel
1. hozzávaló kategória neve:
- 4×3 evőkanál cukor
- 20 dkg tejcsokoládé
- 80 ml habtejszín
- sárga, kék, zöld és piros ételfesték
- fél csomag, összetörve francia drazsé
Elkészítés
A sütőcukorból 3-3 evőkanálnyit 4 különböző mélytányérba teszünk. Minden adaghoz 1 teáskanál ételfestéket adunk (sárga, kék, zöld, piros), jól összekeverjük. Legalább 2 órát hagyjuk szikkadni, majd egy evőkanál hátlapjával szétnyomkodjuk, ha összeszáradt. Felhasználásig félretesszük. A tejcsokoládét kis darabokra törjük, egy közepes tálba tesszük. Egy kis lábosban forráspontig melegítjük a tejszínt, majd ráöntjük a csokoládéra, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad, sűrű és fényes lesz. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd belekeverjük a kissé összezúzott francia drazsét. Legalább 6 órára a hűtőbe tesszük. Amikor lehűlt, kis labdákat formázunk belőle, és megforgatjuk a színezett cukorban.
Mozart-golyó-torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
- 3 db tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 kávéskanál sütőpor
- 2 dkg kakaópor
Töltelék:
- 20 dkg (díszítéshez) étcsokoládé
- 4 dl víz
- 15 dkg (fehér) marcipánmassza
- 15 dkg porcukor
- 30 dkg mogyorókrém
- 15 dkg + díszítéshez (sótlan, natúr) pisztácia
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral. A tojásokat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük 7-8 perc alatt. A tál oldalán belecsurgatjuk a vizet és az olajat, összedolgozzuk. A lisztes keveréket óvatosan összeforgatjuk a tojásos résszel. 3 részre osztjuk a masszát, egyesével a sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd előmelegített sütőben 3 tortalapot sütünk kb. 10-10 perc alatt. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a fehér marcipánmasszát fél cm vastagra nyújtjuk, és két darab 18 cm átmérőjű korongot szúrunk ki belőle. A pisztáciát finomra daráljuk, keverőedénybe tesszük, és összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,4 dl vízzel szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a cukros pisztáciához. Kézzel simára gyúrjuk, két részre osztjuk. Összeállítjuk a tortát: Egy kakaós lapot megkenünk a nugátkrém felével. Ráborítunk egy marcipánkorongot, ezt megkenjük a pisztáciamarcipán felével. Újabb kakaós lap következik, amit szintén megkenünk nugátkrémmel, majd rátesszük a kétféle marcipánt. A tetejére tesszük a harmadik kakaós lapot, majd az egészet bevonjuk a 20 dkg olvasztott csokoládéval. Legalább 2 órára behűtjük. A tetejét durvára aprított pisztáciával díszítjük. Házi mogyorókrém készítése: 12 dkg török mogyorót finomra, krémesre darálunk, hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, csipet sót, fél vaníliarúd kikapart belsejét és 2 evőkanál semleges ízű olajat, majd tovább daráljuk, míg szinte teljesen homogén lesz. Hozzáadunk 25 dkg olvasztott étcsokoládét, alaposan összedolgozzuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!