3 különleges édesség sárgarépával

nlc | 2013. Április 24.
A sárgarépa az egyik legáltalánosabb zöldségünk a konyhában, bár elsősorban sós ételek elkészítéséhez használjuk. Holott rendkívül ízletes és egészséges édességek is készíthetők belőle. Lássuk csak!

A sárgarépa a magyar gasztronómiai hagyományok egyik alapvető zöldsége. Használjuk levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez, egytálételekhez, a legtöbb zöldséges étel alapját adja. Leggyakrabban petrezselyemgyökérrel és zellerrel együtt használjuk, de önmagában is ízletes alapanyag. Olyannyira, hogy édes íze miatt desszertek, sütemények elkészítéséhez is gond nélkül használhatjuk. A fűszerek közül több is remekül harmonizál vele, így például a fahéj, a szegfűszeg, de akár a kardamom vagy vanília is.

És hogy miért érdemes minél többféle formában fogyasztani?
Gazdag A-provitaminban és káliumban is, de magnéziumot, foszfort, vasat, nátriumot, almasavat, citromsavat, folsavat is tartalmaz. Remek vízhajtó, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is hasznos zöldség.

Répapuding

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál mazsola
  • 4 evőkanál szeletelt mandula
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg xilit
  • 6 evőkanál nádcukor
  • 6 dl rizstej
  • fél kávéskanál szerecsendió
  • 3 evőkanál (aprított) dió
  • 5 evőkanál tisztított vaj (ghi)
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kg (finomra reszelve sárgarépa
  • 1 kávéskanál (őrölt) kardamon
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A répát összekeverjük a tejjel, és 20-25 percig főzzük, amíg kicsit szárazabb lesz. Ekkor beletesszük a kétféle cukrot, az őrölt kardamom felét, és még 10-12 percig főzzük, majd félretesszük. A ghít felmelegítjük egy serpenyőben, beledobjuk a mandulaforgácsokat és aranyszínűre pirítjuk. Beletesszük a répát, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Jól összekeverjük, és együtt főzzük, amíg a massza elválik az edény oldalától. Melegen tálaljuk, a maradék őrölt kardamommal megszórva a tetejét.

Mandulás sárgarépatorta

Hozzávalók:

  • 5 dkg mazsola
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 25 dkg (finomra reszelve) sárgarépa
  • 1 db citrom leve
  • 25 dkg (darált) mandula
  • 5 evőkanál (édes) morzsa
  • 15 dkg xilit
  • 1 evőkanál zabliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a sárgarépával, a mandulával, a citromlével, a liszttel és az édes morzsa felével összedolgozzuk. A tojásfehérjéből vert kemény habot és a mazsolát lazán beleforgatjuk. A masszát a vajjal kikent, a maradék morzsával megszórt tortaformába töltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. Tálaláskor friss gyümölccsel és citromfűvel díszíthetjük.

 

Sárgarépafelfújt

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 5 dkg tisztított vaj (ghi)
  • 3 dkg xilit
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 3 evőkanál kókuszliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk. Kicsit kihűtjük, és egy konyhai robotgépbe tesszük. A többi hozzávalót is belerakjuk, alaposan összeturmixoljuk, és amikor a keverék már teljesen egynemű és krémes, akkor kisméretű, kerámia szuflésütő edényekbe kanalazzuk. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet öntünk, a megtöltött edényeket beleállítjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A tészta sütés közben szépen felpuffad. Miután a sütőből kivesszük, a szuflé összeesik, de ez a felfújtakra jellemző. 

Exit mobile version