Egy független, nonprofit környezetvédő szervezet, az amerikai Environmental Working Group kiadta a legtöbb növényvédő szert tartalmazó zöldségek és gyümölcsök listáját. A kutatók a 48 legnépszerűbb zöldségből és gyümölcsből vett mintákat elemezték. A minták 67 százaléka még mosás után is tartalmazott növényvédőszer-maradványokat.
A zöldségek és gyümölcsök „piszkos tizenkettője” a szennyezettség mértékének sorrendjében:
1. alma
2. eper
3. szőlő
4. zeller
5. őszibarack
6. spenót
7. édes paprika
8. nektarin
9. uborka
10. burgonya
11. koktélparadicsom
12. erős paprika
A szakemberek ugyanakkor leszögezték azt is, hogy gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend előnyei meghaladják a növényvédő szerek keltette kockázatokat, ugyanakkor ha tehetjük, a legjobb, ha saját termesztésű vagy biogazdálkodásból származó zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.