Bodza cotta
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 2 lap zselatin
- 2 tányér bodzavirág
Elkészítés
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt a tejszínnel és a porcukorral felmelegítjük és beleáztatjuk a bodzavirágokat. Min. 2 órán keresztül áztatjuk, majd kiszedjük a virágokat és a folyadékot átszűrjük. Lábasba öntjük és visszamelegítjük, majd feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük. Friss eperrel és bodzavirággal megszórva tálaljuk.
Bodzás spárga
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 3 evőkanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 dl víz
- 1 db citrom leve
- 50 dkg spárga
- 1 tányér bodzavirág
Elkészítés
A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.
Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!
Bodzás sültparadicsom-leves
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 1 kg paradicsom
- 1 db citrom leve
- 2 dl bodzaszörp
Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.
Ha valaki hagyományos, de cukor nélküli bodzaszörpre vágyik, annak itt egy recept.