Túl a bodzaszörpön: 3 különleges bodzás recept

Ízbolygó | 2013. Május 27.
Még nagyjából egy hét, és vége a bodzaszezonnak, addig viszont mindent bele! Három izgalmas recept következik.

Bodza cotta

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 lap zselatin
  • 2 tányér bodzavirág
Kategóriadesszert
Elkészítési idő130 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt a tejszínnel és a porcukorral felmelegítjük és beleáztatjuk a bodzavirágokat. Min. 2 órán keresztül áztatjuk, majd kiszedjük a virágokat és a folyadékot átszűrjük. Lábasba öntjük és visszamelegítjük, majd feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük. Friss eperrel  és bodzavirággal megszórva tálaljuk.

 

Bodzás spárga

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 3 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • 50 dkg spárga
  • 1 tányér bodzavirág
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.

Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!

Bodzás sültparadicsom-leves

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg paradicsom
  • 1 db citrom leve
  • 2 dl bodzaszörp
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.

Ha valaki hagyományos, de cukor nélküli bodzaszörpre vágyik, annak itt egy recept.

Exit mobile version