Piskóta, ahogyan még nem próbáltad

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. Június 01.
Nagyanyáink megtanították, hogyan készítsük a klasszikus piskótát. Ezt most felejtsd el, és csináld úgy, ahogy egy amerikai, japán vagy olasz háziasszony tenné. Néha lehet, hogy meglepő lesz egy-egy munkafolyamat, a végeredmény viszont mindig nagyon finom!

Citromos, mákos chiffon piskóta – ahogy a franciák csinálják

Hozzávalók:

  • 100 g liszt
  • 90 g + 100 g cukor
  • 75 ml olaj
  • 5 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 100 ml citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál darált mák
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet keverjük el a sütőporral, a mákkal és a citrom reszelt héjával.
Keverjük krémesre a tojások sárgáját 90 g cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és citromlevet. 
Verjük fel nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket, közben adjunk hozzá 100 g cukrot. Ebbe a kemény tojáshabba forgassuk bele a cukros, olajos tojássárgás masszát és szitáljuk bele a mákos lisztet.
Kenjünk ki vajjal egy kerek tortaformát vagy egy kuglófformát, hintsük meg liszttel, és öntsük bele a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és süssük kb. 35 percig!

Japán mézes piskóta (kasutera)

Hozzávalók:

  • 125 g liszt
  • 125 g cukor
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál (mézzel elkeverve) tej
  • 2 evőkanál méz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Melegítsük fel a tejet, majd keverjük bele a mézet, hogy az feloldódjon.
Tegyük a tojásokat és a cukrot egy jénai (vagy más hőálló) tálba. Egy lábosban forraljunk fel vizet, majd amikor lobogva forr, húzzuk félre. Helyezzük a vízgőzre a tojásos tálat, és robotgép segítségével verjük fel krémesre a masszát. A massza térfogata megháromszorozódik. Ez után szitáljuk bele a lisztet, és csurgassuk bele a mézes tejet. Sütilapáttal forgassuk össze! 
Egy kisebb sütőformát béleljünk ki alufóliával, majd tegyünk még erre sütőpapírt is. A sütőforma: 20 x 20-as. Egy szitán átszűrve, a sütőlapáttal simítva öntsük bele a tésztát a formába. (A kasutera tésztáját azért szűrik át szitán, hogy buborékmentes és sima textúrájú legyen a piskóta.)

Süssük 180 fokon 10 percig, majd 150 fokon további 20-25 percig. Végezzünk tűpróbát! Amikor a piskóta kihűlt, csomagoljuk folpackba, és így tároljuk, pihentessük néhány órára.

Kávés genovai piskóta, kávékrémmel

Tészta (18 cm-es tortaforma):

  • 125 g liszt
  • 125 g cukor
  • 4 db tojás
  • 50 g, olvasztott vaj
  • 1 kiskanál (2 evőkanál vízben feloldva) instant kávé
  • 1 kiskanál sütőpor

Kávékrém:

  • 2 kiskanál kakaópor
  • 120 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 1 kiskanál (2 kanál meleg vízben feloldva) instant kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kávés krémhez keverjük össze a porcukrot a kakaóporral, majd a felolvasztott neszkávéval és dolgozzuk össze a krémsajttal. Tegyük a hűtőbe a krémet, amíg készül a piskóta. Tegyük a tojásokat és a cukrot egy jénai (vagy más hőálló) tálba. Egy lábosban forraljunk fel vizet, tegyük a vízgőzre a tojásos tálat és robotgép segítségével verjük fel krémesre a masszát. Néhány perc után a cukor megolvad, a massza sűrű lesz és térfogata megháromszorozódik. Vegyük le a gőzről, majd szitáljuk bele a lisztet, és csurgassuk bele az olvasztott vajat. Forgassuk össze! Sütőpapírral béleljünk ki egy kerek tortaformát és öntsük bele a masszát. 170 fokon süssük kb. 35 percig! Végezzünk tűpróbát! Amikor megsült a tészta, pihentessük, majd amikor kihűlt, vágjuk félbe. Közepét, tetejét és oldalát fedjük be a kávés krémmel. Behűtve tálaljuk.

Exit mobile version