Levendulaszirup (alap)
Hozzávalók:
- 85 dkg cukor
- 1,6 l víz
- 2 db citrom leve
- 60 g levendula
Elkészítés
Főzzünk szirupot a cukorból és a vízből! Amikor kihűlt, tegyük bele a megmosott levendulavirágokat és facsarjuk bele a citromok levét. Hagyjuk összeérni egy éjszakán át, majd másnap szűrjük le. Forraljuk fel és töltsük üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fehér csokis, levendulás krémsajtos szelet
Hozzávalók:
- 80 g (olvasztott) vaj
- 1 evőkanál kakaópor
- 25 dkg darált keksz
Krém:
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál víz
- 100 g fehér csokoládé
- 1 evőkanál zselatinfix
- 250 g mascarpone
- 1 bögre szeder
- 150 g édesített cukrászhab
- 4 evőkanál levendulaszirup
Elkészítés
A margarint olvasszuk fel és keverjük össze a kekszmorzsával és a kakaóporral. Béleljük ki vele egy hosszúkás sütőforma alját!
Verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben adjuk hozzá az instant zselatint. Keverjük össze a mascarponéval és felezzük el a krémet. Az egyik adagba keverjük bele a vízgőz felett felolvasztott fehér csokoládét, ha szükséges, édesíthetjük még plusz 1-2 kanál porcukorral. A másikba keverjük bele a levendulás szederpürét.
A szederpüréhez vegyünk egy bögre megmosott gyümölcsöt és egy evőkanál vízzel, két evőkanál cukorral főzzük lekvár sűrűségűre. Ez után öntsük át egy teaszűrőn, hogy a magok fennakadjanak. Az átszűrt pépet ízesítsük levendulasziruppal (ennek hiányában levendulás porcukorral) és keverjük össze a másik adag krémsajtos habbal.
A kekszalapra kanalazzuk a levendulás szederkrémet, majd a fehér csokis krémet. Tálalás előtt több órára pihentessük a hűtőben.
Levendulás, cseresznyés kevert süti
Hozzávalók:
- 220 g liszt
- 100 g cukor
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 50 g, 2 kiskanálnyi levendulavirággal összekeverve porcukor
- 125 g margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 bögre magozott meggy
Elkészítés
Készítünk levendulás porcukrot két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott cseresznyét.
Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.
Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.