Részeges spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csésze vörösbor
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 db chili paprika
- 454 g spagettitészta
- 3-4 db, aprítva ajókafilé
- fél csésze, reszelt pecorino
Elkészítés
Forraljunk sós vizet egy nagy lábosban. Tegyük bele a spagettit és főzzük 7-8 percig, a tészta maradjon középen picit kemény (épp mielőtt al dente lesz).
Egy serpenyőben forrósítsuk meg az extra szűz olívaolajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, az ajókafilét és a chili paprikát, süssük 2-3 percig. Tegyük bele spagettit az edénybe és jól keverjük össze. Öntsük hozzá a vörösbort és főzzük addig, amíg a bor elfogy róla, és a spagetti is egészen megfő. Szórjuk meg frissen összevágott petrezselyemmel és reszelt pecorino sajttal, majd keverjük jól össze.
Vegyük le a tűzről és azonnal tálaljuk.
Húsgombóc fehérboros mártásban
Hozzávalók 6 személyre:
- hintéshez liszt
- ízlés szerint só
- 1 tojás
- ízlés szerint bors
- 10 aszalt paradicsom
- 1 csésze reszelt parmezán
- 500 g darált marhahús
- 100 g ricotta
Bormártás:
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2,5 dl fehérbor
- 50 ml olívaolaj
- 10 apróra vágott aszalt paradicsom
Elkészítés
Tegyük egy keverőtálba a darált marhahúst, a ricotta sajtot, a tojást, a napon szárított paradicsomot, a parmezánt, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze, amíg minden hozzávaló egyenletesen el nem oszlik. Kézzel formázzunk golflabdaméretű húsgombócokat, majd simítsuk el a felszínüket, hogy egyenletesen átsüljenek.
Egy nagy serpenyőben melegítsük meg az extra szűz olívaolajat, és adjuk hozzá a fokhagymát. A húsgombócokat könnyedén forgassuk meg a lisztben, és tegyük a serpenyőbe. Adjuk hozzá a napon szárított paradicsomot. A húsgombócokat süssük aranybarnára. Adjuk hozzá a bort, kapargassuk fel a serpenyő alján lévő megbarnult részeket, és addig főzzük, amíg a szósz felére csökken, és besűrűsödik.
További 5 percig főzzük.
Tiramisu Vino Santo-val
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 2 evőkanál cukor
- 1 csésze Vino Santo desszertbor vörösbor
- 100 g étcsokoládé
- 500 g mascarpone
- 500 g cantuccini aprósütemény
Elkészítés
Az aprósüteményeket helyezzük egy tortaforma aljára; ez lesz a tiramisu alapja. A Vin Santo felét locsoljuk a süteménydarabkákra, majd az egészet tegyük félre. Az aprósütemények külsejét mindenképpen itassa át egy kicsit a bor, míg a belsejüknek valamelyest száraznak kell maradnia.
Tegyük bele egy tálba a mascarponét, a maradék bort, a cukrot és a csokoládét. Habverővel keverjük össze őket mindaddig, amíg egy krémes állagú keveréket nem kapunk, és a hozzávalók alaposan el nem vegyülnek.
A krémet egyenletesen oszlassuk el az aprósütemény tetején. Az egész süteményalapot teljesen el kell fednie a krémnek. Amennyiben szeretnénk, a tiramisu tetejét is meghinthetjük csokoládé- és cantuccinidarabkákkal.
A hagyományos tiramisuval ellentétben ezt a változatot azonnal felszolgálhatjuk.
Édes élet a TV Paprikán David Roccóval Május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól Csatlakozzon David Roccóhoz, aki körbebiciklizi, -motorozza és -kocsikázza Firenze utcáit, és ihletet merít a mosolygó arcokból és az ezernyi friss hozzávalóból! A TV Paprika legújabb, kanadai ismeretterjesztő filmsorozata, az Édes élet David Roccóval május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól látható a csatornán. Firenzébe látogatva az embert akaratlanul is magával ragadja a város gazdag ízvilága, fantasztikus konyhaművészete és építészeti csodái. Mint a reneszánsz szülőhelye, a város mindenkire inspiráló hatással van, főleg ha ételről esik szó. A kanadai születésű olasz séfnek Firenze olyan, mint egy játszótér, ahol belevetheti magát az olasz ételek és barátok nyújtotta édes életbe. Az édesanyjától tanult vagy utazásai során megismert tradicionális olasz ételeket Rocco gyorsan és cseppet sem hagyományosan készíti el, ezzel adva nekik új és modern aromát. Az Édes élet David Roccóval nemcsak az ételek elkészítéséről szól, hanem az olasz tájakról, piacokról, családi vacsorákról vagy éppen születésnapokról, egyszóval az olasz kultúráról. David minden nézőt könnyedén elbűvöl mosolyával, közvetlen, könnyed stílusával és azzal az egyszerűséggel, ahogy a főzés rejtelmeibe beavatja az érdeklődőket. Az összes epizód az ételkészítésen kívül egy-egy kis történetet mesél el, amelynek főszereplője David és csinos felesége, Nina, nem ritkán három gyermekük is, Emma, Giorgia és Dante. A mellékszereplők pedig olyan emberek, mint például az alapanyagot szolgáltató borászok, hentesek, sajtkereskedők, zöldségesek, vagy éppen Davidék barátai, rokonai. A kanadai színész és producer David Rocco Torontóban született, itt ismerkedett meg először az olasz konyha ízeivel. Az országos hírnevet az Édes élet David Roccóval (David Rocco’s Dolce Vita) hozta neki, ezt a műsort több mint 150 országban sugározták. Ezt követően számos más műsorba kezdett, közülük az egyik a gasztronómiai és utazással kapcsolatos témakörök egyvelegéből létrehozott Avventura: Journey in Italian Cuisine volt. David Rocco szabadidejében sem lustálkodik, már három könyvet publikált. “I’m not a chef, I’m Italian.” |