Főzzünk a nyár kedvenc zöldségeivel!

nlc | 2013. Július 20.
Zöldbab, kápia paprika, újkrumpli, csak néhány a nyár legjobbjai közül. Most ezekből főzünk.

Sárga hüvelyű vajbab leves füstölt húsos nokedlivel, pikáns tejföllel

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 50 dkg zöldbab
  • 3 evőkanál libazsír
  • 1 db tv paprika
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 1 pohár tejföl
  • ízlés szerint só
  • 10 dkg (füstölt) sonka
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Készítünk egy pörköltalapot a libazsírból, hagymából, a tölteni való paprikából, paradicsomból. 2 cm-es darabokra felvágjuk a vajbabot, majd a pörköltalapra helyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízesítjük ételízesítővel, reszelt fokhagymával tetszés szerint. Közben, amíg fő a levesünk, nagyon apróra felvágjuk a füstölt sonkát és belekeverjük liszt, tojás és pici víz elegyébe. Ezt a nokedlitésztát akkor dolgozzuk a levesbe, amikor megfő a vajbab. Utólag a kész füstölt sonkás nokedlis vajbablevest tálalásnál sóval, borssal még ízesítjük tetszés szerint, tejföllel gazdagon díszítjük és a tetejére petrezselymet hintünk. 

Mangalicakaraj friss rozmaringgal grillezve kápiapaprika-krémmel

1. hozzávaló kategória neve:

  • ízlés szerint só
  • 20 dkg (pizza) mozzarella
  • 4 db kápia paprika
  • 2 kg (új) burgonya
  • 2 szál rozmaring
  • 8 db (koktél) paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 csomag petrezselyem
  • 10 dkg (mangalica) zsír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet (mangalica) sertéskaraj
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Megfőzzük az újburgonyát (vigyázzunk, mert forrásban lévő vízben gyorsan fő). Lehűtjük, megtisztítjuk és félrerakjuk. 15 percre 180 fokos sütőbe rakjuk a kápia paprikát. Amikor kivesszük, két tányér közé helyezzük 10 percre, majd lepucoljuk a héját, kivesszük a csumáját és a magját! Előkészítjük a húst, lesózzuk, borssal fűszerezzük, és előmelegített libazsírban megsütjük. A friss rozmaringot, fokhagymát, újburgonyát mellétesszük, és amikor majdnem megsült, a paradicsomot félbevágva rátesszük. Amíg sül a húsunk, a megtisztított kápiát és a tejszínt összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, majd összeturmixoljuk. Lereszeljük a sajtot, és megszórjuk vele a sült húst és a burgonyát. Tálalásnál az újburgonyát rakjuk alulra, ráhelyezzük a húst, leöntjük kápiapaprika-krémmel, majd petrezselyemmel meghintjük. 

 

A receptek az Evidens étteremben, Magyar Zoltán jóvoltából készültek.

Exit mobile version