300 forintból egészséges menüt – ilyen a menzareform

I.B. és P.D. | 2013. Július 30.
Láttál már gerslit menzán? És gombás fasírtot? Ugye nem? Pedig ha szigorúan a fejenkénti maximum összegét nézzük, gond nélkül beleférne... Megmutatjuk, hogy mi mit adnánk az ovisoknak és a kisiskolásoknak.

Korábbi cikkünk után sokan nem értettek egyet azzal, hogy támadtuk a magyar menzahelyzetet. Hiszen grízes tésztán és tejbegrízen nőttünk fel mi is, akkor a mostani gyerekeknek sem lehet  bajuk tőle. A gond csupán az ezekkel a fogásokkal, hogy tápanyagtartalmuk miatt maximum a desszert kategóriát merítenék ki, ha nagyon szigorúak lennék. 2013-at írunk, amikor a grízen és a darált mákon kívül más alapanyag is bekerülhetne a kicsik étrendjébe. Most olyan menüket mutatunk, amelyek bőven beleférnek a kvótába…

 

Menü 1:

280 Ft/2 fogás

Gombakrémleves tésztával és snidlinggel

130 Ft/adag

Gombakrémleves tésztával és snidlinggel

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg csiperke gomba
  • 2 csokor snidling
  • 1 csomag levestészta
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hagymát megpucoljuk, megmossuk, finomra vágjuk. A gombát megmossuk, leszárítjuk, tönkjét kitörjük. Mind a tönkjét, mind a gombatestet kis darabokra vágjuk. A felhevített olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, a végén hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt fokhagymát is, ezt egy percig pároljuk.  Hozzáadjuk a gombát, kicsit pároljuk, majd felöntjük 2,5 l vízzel, puhára főzzük a gombát. Ezt követően leturmixoljuk, majd dúsítjuk a tejföllel. A tésztát kifőzzük és a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, frissen vágott snidlinggel megszórjuk.

 

Paradicsomos gerslirizottó csirkével

150 Ft/adag

 

 

Paradicsomos gerslirizottó csirkével

Hozzávalók:

  • őrölt bors
  • olívaolaj
  • víz
  • csirkemell
  • paradicsom
  • árpagyöngy
  • paradicsompesztó
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk és leturmixoljuk, majd leszűrjük a magokat. A gerslit átöblítjük, hozzáadunk fél liter vizet a paradicsomhoz, és a gerslit háromszoros mennyiségű paradicsomos vízzel feltesszük főni. A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, majd felcsíkozzuk és kockázzuk. A felhevített olajon a csirkekockákat megsütjük. A megfőtt gerslihez keverjük a pestót, majd hozzáadjuk a sült csirkekockákat is.

 


Menü 2:

240 Ft/2 fogás

Zöldségleves

90 Ft/adag

Zöldségleves

Hozzávalók:

  • jó pár csipet só
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 4 db fehérrépa
  • 5 db burgonya
  • 0,5 kg zöldborsó
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hagymát, fokhagymát, a burgonyát, a sárgarépát és gyökeret megtisztítjuk, a borsót kipirgáljuk, majd mindent megmosunk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. A burgonyát felkockázzuk, a répát-gyökeret felkarikázzuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd burgonyát, répát, gyökeret, kicsit pároljuk, majd felöntjük vízzel. A zöldborsót a főzési idő vége előtt 20 perccel adjuk hozzá, hogy ne főzzük péppé. Sózzuk-borsozzuk.

 

 

Cukkinis tészta csirkével

140 Ft/adag

Cukkinis tészta csirkével

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 4 evőkanál olaj
  • ízlés szerint bors
  • 2,5 dl tejszín
  • 50 dkg csirkemell
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csomag pennetészta
  • 5 db salátacukkini
Kategóriafőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A cukkiniket megmossuk, szárvégeit levágjuk, ezután lereszeljük (almareszelő). A csirkét megmossuk, leszárítjuk és felkockázzuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csirkekockákat, kicsit pirítjuk, majd mehet bele a cukkini. Picit sózzuk, hogy a cukkini kiadja magából a vizet. Lefedve főzzük, míg a hús meg nem puhul. Tejszínnel felöntjük, és így főzzük még 5 percig, majd borsozzuk. A tésztát kifőzzük és összekeverjük a cukkinis csirkével.

 

 

 


Paradicsomos sokzöldséges leves

300 Ft/2 fogás

Menü 3 (kisiskolás):

120 Ft/kisiskolásadag

Paradicsomos sokzöldséges leves

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 doboz kukorica
  • 2 db burgonya
  • 60 dkg paradicsom
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kiskanál oregánó
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 db sárgarépa
  • 5 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db cukkini
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra, a burgonyát, cukkinit kockára, a répát-gyökeret karikára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. A paradicsomot leturmixoljuk és átpasszírozzuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a burgonyát, a sárgarépát, a gyökeret. Felöntjük a paradicsomlével és egy kis vízzel és puhára főzzük a zöldségeket. Ekkor adjuk csak hozzá a cukkinit és a kukoricát, ezeket 5 perc alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítjük.

 

 

Gombás fasírt, burgonyapüré, uborkasaláta

180 Ft/adag

Gombás fasírt, burgonyapüré, uborkasaláta

1. hozzávaló kategória neve:

  • pár csipet só
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • pár csipet őrölt bors
  • 0,5 kg gomba
  • 0,5 kg darált sertéshús
  • néhány evőkanál zsemlemorzsa
Kategóriafőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A gombát és a hagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát kisebb darabokra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a gombát több részletben lepirítjuk. A pirított gombát a darált húshoz keverjük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá néhány kanál zsemlemorzsát (ez el is hagyható, ha formában sütjük.) Megformázzuk és egyben sütjük 200 fokon sütőben a húst.

A Burgonyapüré receptjéért kattints ide!

Az Uborkasaláta receptjéért kattints ide!

Burgonyapüré

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 3-4 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1,2 kg burgonya
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és vízzel felengedve, kicsit sózva puhára főzzük. Vizet leöntjük róla, majd összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, majd a tejjel lazítjuk.

 

Uborkasaláta

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár csipet őrölt bors
  • 50 dkg uborka
Kategóriaebéd
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, legyaluljuk. Picit sózzuk, reszelünk hozzá fokhagymát, tejföllel elkeverjük.

 

 

A nyersanyagárak nagyban függnek a szezontól, illetve a beszerzési mennyiség tekintetében óriási különbségek fordulhatnak elő. Mi most a megadott mennyiségek tükrében, óvodás korúakra vetítve, sima bolti árakat vettünk alapul.

Exit mobile version