Alap pitetészta
Hozzávalók 22 cm-es formához:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
Meggyes pite mézes tésztából
Hozzávalók 12 szelethez:
- 23 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 4,5 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- 4 dkg méz
- 8 dkg porcukor
Töltelék:
- 5 dkg cukor
- 1 db (kenéshez) tojás
- 0,5 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg magozott meggy
Elkészítés
A tésztához a tojást, a tejet és a mézet elkeverjük, a többi hozzávalót tálban elmorzsoljuk, végül összedolgozzuk a mézes tejjel. Fél órát a hűtőben pihentetjük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, piteformába tesszük, a maradék tésztát félrerakjuk. 18-20 perc alatt elősütjük az alapreceptben leírtak szerint. A töltelékhez a cukrot lábasban megkaramellizáljuk, a vízzel felöntjük, beletesszük a magozott meggyet és a fahéjat. Amikor felforrt, kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A tölteléket még melegen az elősütött tésztalapra öntjük. A maradék tésztából szíveket szúrunk ki, a tetejüket a felvert tojással megkenjük. A töltelékre fektetjük, és 15-20 percre 170 °C-os sütőbe tesszük.
Gesztenyés-körtés pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg + nyújtáshoz liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 2 db tojássárgája
- kevés fahéj
- 3-4 db körte
- 2 dl habtejszín
- 50 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
A töltelékhez a gesztenyemasszát lereszeljük, majd a tejszínnel és a tojássárgájával simára dolgozzuk. Az előkészített formába simítjuk. A körtéket hámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a hátát késsel beirdaljuk, hogy sütés közben könnyebben puhuljon. A gesztenyekrémbe nyomjuk, meghintjük fahéjjal. A leeső tésztarészből 2 hosszú rudat sodrunk, összesodorjuk őket, és a körben pite szélére helyezzük. Megkenjük tojással, 12-15 perc alatt megsütjük.
Mazsolás-túrós pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 10 dkg mazsola
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük.
A tésztát az alapreceptnél leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük. A töltelék hozzávalóit tálban összekeverjük, 15 percig pihenni hagyjuk, majd a pitealapra kenjük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd egy tál szélével vagy késsel félholdakat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, és a túrótölteléken virág formában körberakjuk. 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
Mandulakrémes-barackos pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 15 dkg darált mandula
- 2-3 őszibarack
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Szedres-almás rácsos pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- szóráshoz, fahéjas cukor
- 1 db (kenéshez) tojás
- 1 kiskanál fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 dkg (hámozva, apró kockákra vágva) alma
- 3 evőkanál darált keksz
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 15-20 db szeder
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
Az alapot elkészítjük, az alapreceptben leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük, abból lesz rács a tetején. A hozzávalókat – a szeder kivételével – tálba mérjük, óvatosan összekeverjük, és az előkészített piteformába simítjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, a tölteléket berácsozzuk vele. A rácsok közé 1-2 szem szedret nyomunk, a rácsokat fahéjas kristálycukorral megszórhatjuk. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A receptek a Nők Lapja Konyha júliusi–augusztusi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!