Szezonja van: főzz szilvával!

nlc | 2013. Szeptember 19.
A szilvának most van igazán szezonja, ezért ráadásul a kisebb fajtákat fillérekért árulják. Ha már ennyi van belőle, miért ne főznénk vele? Három recept.

Habos szilvás

Tészta:

  • 1 csésze + 2 ek. liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1/4 tk. só
  • 3-4 ek. víz
  • 6 ek. vaj

Töltelék:

  • 1/3 csésze cukor
  • 3 ek. víz
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • 4 szem szilva
  • 1 tk. mandulaaroma

Tojáshab:

  • 1/3 csésze cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1/4 csésze víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő105 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tésztához a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj, ha a tészta morzsalékos, a hűtőben összeáll. Majd minimum egy órára hűtőbe tesszük. A szilvát feldaraboljuk, és cukorral, valamint a vaníliás cukorral összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt és az aromát. A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a vízzel elkevert cukrot és a vaníliás cukrot. A tésztával kibélelünk több kicsi vagy egy nagyobb sütőformát, majd 180 fokos sütőben 5-6 percig elősütjük. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a szilva, és habzsákból nyomjuk rá a fehérjehabot. 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük pirosra.

 

 

Szilvás gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 csésze (reszelt) alma
  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 1/2 csésze méz
  • 3/4 csésze (durvára vágott) dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 ek. szegfűszeg
  • 1/2 ek. fahéj
  • 1 tojás
  • 2/3 csésze cukor
  • másfél csésze (durvára vágott) szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A feladat végtelenül egyszerű: A folyékony hozzávalókat, a mézet és a joghurtot összekeverjük, egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a szegfűszeget, a fahéjat, a cukrot a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a nedves elegyhez. Ha ezzel megvagyunk, mehet hozzá az alma, a szilva és a dió is. 180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.

 

 

 

Szilvachutney

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 3 db szilva
  • 1 teáksanál cayenne bors
  • 2 teáskanál chilikrém
  • másfél evőkanál barnacukor
  • 100 ml fehér borecet
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 3-4 evőkanál víz
  • 1 db lila hagyma
  • fél evőkanál olaj
  • 1 teáskanál mustármag
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a szilvát, a cukrot és a fűszereket, egy kevés vizet is adunk hozzá, hogy ne égjen le. Ha megfőtt, az ecettel kicsit savanyítjuk, és még néhány percig forraljuk, majd adunk hozzá egy kevés sót.

Exit mobile version