Finom, olcsó, gyors: Takarékos menü fahéjjal

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. Október 01.
Mihez kezdjünk néhány darab megmaradt zöldséggel, egy bögre rizzsel, joghurttal és fél kocka margarinnal? Bátran együk ki a hűtőben talált maradékot, és hamarosan össze is áll egy izgalmas, fahéjas menü!

Zöldségkrémleves fahéjjal

Hozzávalók (2 személy részére):

  • pár csipet só
  • fél mokkáskanál kurkuma
  • 1 db burgonya
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kiskanál fahéj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 db sárgarépa
  • pirításhoz olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 késhegyni őrölt római kömény
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Kevés olajon pirítsuk le a felaprított hagymát. Dobjuk rá a feldarabolt sárga- és fehérrépákat, majd burgonyát. Pároljuk saját levében a zöldségeket, majd öntsünk hozzá 6-8 deci vizet, és főzzük puhára. Fűszerezzük sóval, borssal, római köménnyel, kurkumával és fahéjjal, majd botturmix segítségével pürésítsük össze.

 

Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy pirított szalonnakockákkal.

 

Tipp: Bátran variáljuk az ízeket attól függően, hogy mi van még otthon: mehet bele akár egy kevés maradék karfiol, vagy egy maroknyi vörös lencse is.

 

 

Almás, fahéjas csirke

Hozzávalók (2 személy részére):

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 db (filé) csirkemell
  • 1 doboz (kisebb) natúr joghurt
  • 3-4 db alma
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csirkét kockázzuk fel, öntsük le a joghurttal. Fűszerezzük egy kevés sóval (vagy grill fűszerkeverékkel), a fahéjjal, a zúzott fokhagymával és néhány órára tegyük a hűtőbe.

Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, kisebb tepsibe vagy jénai tál aljára fektetjük. Öntsük a tetejére a fahéjas, joghurtos csirkét és alufóliával letakarva, közepes lángon süssük úgy fél órát. Ekkor vegyük le a tetejét, forgassuk össze a húst és az almát, majd fedő nélkül süssük készre. Köretnek rizs, vagy krumplipüré jól illik hozzá.

 

Fahéjas püspökkenyér

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 18 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 10 dkg margarin

Töltelék:

  • 5 evőkanál cukor
  • 2 kiskanál fahéj
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. Adjuk hozzá a joghurtot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Egy közepes püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, tegyük bele a tészta egyharmadát. Szórjuk meg a fahéjas cukor felével. Kenjünk rá újabb adagot a tésztából, szórjuk meg ismét a fahéjas cukorral. Fedjük be a maradék tésztával.

Előmelegített sütőben süssük kb. 170 fokon 40 percig. Végezzünk tűpróbát. Ha szükséges, még 5 percre visszatehetjük sülni.

 

Exit mobile version