Szezonja van: édességek birsalmával és körtével

Ízbolygó | 2013. Október 24.
A birsalmával nehéz mit kezdeni, sokan nem jutnak túl a hagyományos kompóton és sajton, pedig megfelelő társakkal az ősz egyik legjobban variálható gyümölcse, pont úgy, mint a körte... 3 egyszerű őszi édesség Ízbolygótól.

Csillagánizsos almakompót palacsintacsíkokkal

Palacsinta:

  • 75 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dl tej
  • 1-1,5 dl víz

Almakompót:

  • 4 evőkanál cukor
  • 2 marék mazsola
  • 3 dl fehérbor
  • 2 dl víz
  • kevés (őrölt) fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 5 db (legjobb, ha birs) alma
  • 4 db csillagánizs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A palacsintatészta elkészítése: a lisztet kimérjük, beleütjük a tojást, a csipet sót, és a tejjel, majd a vízzel elkeverjük. Végül beleöntjük az olajat. Palacsintasütőben 4 palacsintát sütünk, melegen tartjuk.

Az almákat megpucoljuk, magházukat kiszedjük, majd felkockázzuk. A bort a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, és felforraljuk, majd az almákat és a mazsolát megfőzzük benne.

A fűszeres almakompóttal kínáljuk a csíkokra vágott palacsintát. Felvert tejszínhabot is adhatunk mellé.

 

 

Birskrém gránátalmával

1. hozzávaló kategória neve:

  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • 2 evőkanál porcukor
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 db gránátalma
  • 2 db birsalma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A birseket megmossuk, felkockázzuk, magházukat kiszedjük, és felkockázzuk. A bort a vízzel, a cukorral és a citromlével elkeverjük, beletesszük a birskockákat, felforraljuk, és puhára főzzük a gyümölcsöt. Leturmixoljuk. A mascarponét a citrom levével és a porcukorral elkeverjük. A birskrémmel rétegezve poharakba adagoljuk.  A gránátalma magjait kiütögetjük, majd a krém tetejére szórjuk.

 

Körtefelfújt habsipkával

Hozzávalók:

  • 2 + 4 evőkanál cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 4 dl víz
  • 4 db körte
  • 1 db citrom leve
  • 50 g aszalt vörös áfonya
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A körtéket megmossuk, magházukat kiszedjük, majd a vízben a 2 evőkanál cukorral, a citromlével és fűszerrel puhára főzzük.

A babapiskótákat egy kerámiatál aljára rendezzük, rátesszük a körtét, és a főzőlével meglocsoljuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Rászórjuk az áfonyát.

A fehérjéből habot verünk, amikor már keményedik, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és legalább 1 percig verjük utána, hogy szinte vágható, kemény masszát kapjunk. Ezt kanállal vagy habzsákkal a körtés rész tetejére tesszük, és 170 fokos sütőben grill fokozaton vagy légkeveréssel éppen csak addig sütjük, míg a tetejének lesz egy kis színe.

Főfogás birsalmával: csirkés piláf birsalmás vadrizzsel – recept itt!

 

Exit mobile version