Madárürülékből készül a luxuskávé

nlc | 2013. Október 25.
Állítólag egyedülálló az íze. Azért nem biztos, hogy megkóstolnánk.

Egy brazil biokávé-termelő, Henrique Sloper észrevette, hogy a földjén kapirgáló jacu madarak gondosan kiválogatják a legérettebb, legtökéletesebb kávészemeket, és kizárólag azokat fogyasztják el. Felfedezte azt is, hogy ez a fácánfajta, vegetáriánus étrendjének és gyors emésztésének köszönhetően, úgy üríti a szemeket, hogy azokat sem állati fehérje, sem pedig gyomorsav nem szennyezi.

Nagy nehezen meggyőzte a földjén dolgozó kávészedőket, hogy ne a növényekről szedjék le a kávét, hanem a madár ürülékét gyűjtsék össze. A gyűjtés után a kávébabot megtisztítják az ürüléktől, alaposan megmossák, majd szintén kézi erővel pörkölik. Az így készült kávébabból egy 60 kilós zsák 3250 dollárba, azaz közel 700 ezer forintba kerül.

Hogy megéri-e az árát? A termelő szerint, a legkevésbé sem meglepő módon, igen: „Egyedülálló, mogyorós íze van, édes, ánizsos árnyalatokkal” – áradozott különleges kávéjáról Sloper.

 

Exit mobile version