Diópesztós spagetti
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 10 dkg dió
- 25 dkg spagettitészta
- 3-4 aszalt paradicsom
Elkészítés
A tésztának kezdjünk el forralni egy nagy lábosban vizet. Készítsük el a pesztót: az összes alapanyagot tegyük a botmixer táljába, turmixoljuk darabosra. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk, főzzük al dentére a spagettit. Szűrjük le, keverjük el a pesztóval, azonnal tálaljuk.
Sütőtökös-szójaszószos tésztasaláta
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg sütőtök
- 1 evőkanál chilikrém
- 5 evőkanál mogyoró olaj
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál római kömény
- 0,5 dl szójaszósz
- 1 kiscsokor koriander
- 15 dkg lencse
- 25 dkg ázsiai tészta búzalisztből
Elkészítés
Az apróra kockázott tököt több részletben, kevés mogyoróolajon, forró serpenyőben grillezzük meg. Ne keverjük, csak rázogassuk, hogy a tök ne menjen szét. Adjuk a tökhöz az aprított fokhagymát, a szójaszószt, a csilikrémet és a mézet, óvatosan keverjük el. Keverjük hozzá az átmosott, lecsöpögtetett lencsét is. A tésztának forraljunk fel egy kisebb fazékban vizet, sózzuk, majd ha felforrt, zárjuk le, adjuk hozzá a tésztát, és hagyjuk a vízben 4 percet. Szűrjük le, keverjük a tökhöz. Frissen aprított korianderzölddel tálaljuk.
Édesköményes fusilli
Hozzávalók:
- pár csipet őrölt bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg (fekete) olívabogyó
- 1 db édeskömény
- 10 dkg arany mazsola
- 5-6 db szardella
- 25 dkg fusili tészta
Elkészítés
Az édesköményt mossuk meg, ha nem túl szépek a külső levelei, ezeket távolítsuk el. Vágjuk ketté a gumót, majd vékonyan szeleteljük fel. Nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az édesköményt, a mazsolát és a szardellákat. 8-10 perc alatt, olykor megrázogatva a serpenyőt, pirítsuk puhára az édesköményt, frissen őrölt borssal szórjuk (sózni nem szükséges, a szardella elég sós), adjuk hozzá a lecsöpögtetett olívabogyót. 2-3 perc alatt, rázogatva pároljuk össze a feltétet. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a feltéttel. Azonnal tálaljuk.
Még több őszi recept!
|
|