Ma főzzenek a pasik! – 3 különleges recept

Szatmári Feri | 2013. November 05.
Sztrájkolunk! Ma nem tesszük be a lábunkat a konyhába, cserébe Szatmári Feri olyan recepteket ajánl, amelyeket kezdő pasik is gond nélkül legyárthatnak. Csupa különleges páros és őszi hozzávaló.

Diós zellerkrémleves pirított garnélával

Nem hiszek azoknak az ismerőseimnek, akik azt mondják, hogy nem tudnak főzni. Nem. Ilyen nincsen. Ezt a szóösszetételt nem tudom értelmezni, számomra ez a kijelentés nem létezik. Azt elhiszem, hogy nem születik mindenki extraadottságokkal és azt is tudom, hogy nem mindenkinek jön ez ösztönösen. De könyörgöm, abban mi a nehéz, hogy összefőzök egy felkockázott hagymát valamilyen zöldséggel, adok hozzá sót, borsot és némi tejszínt, majd az egészet leturmixolom? Az egyik kedvenc őszi-téli levesem ( és a legtöbb krémleves) is pontosan ennyire egyszerűen elkészíthető. Minimális, bárhol beszerezhető hozzávalókból, (oké, a garnéla nem annyira, de pirított kenyérkockákkal és némi sajttal is pont olyan jó), alig 25 perc elkészítési idővel és egy cseppnyi akarattal bárkinek adva van a lehetőség. Csak ugye az akaratot nem lehet levenni a polcról. Pedig ez a leves csábítóan illatos, selymesen krémes, jólesően melengető és tényleg pofon egyszerű. Remélem, hogy egy próbát megér!

 

Hozzávalók 2-3 főre:

A vöröshagymát a vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, közben finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, ráborítom a zellert és összeforgatom őket. Felöntöm az alaplével, borsozom, sózom és fedő alatt 16-18 perc alatt teljesen puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzákeverem a tejszínt és a darált diót, fűszerezem szerecsendióval, pár csepp citromlével. Sózom, ha kell, majd felforralom, és a leves elkészült.

Közben egy serpenyőben vajat olvasztok, hozzákeverem a fokhagymaszeleteket, éppen csak átforgatom, és már rá is dobom a rákokat. Finoman sózom, borsozom. Ha friss rákot használok éppen csak addig sütöm, amíg rózsaszínűre nem változik a színe, ha pedig előfőzöttel dolgozunk szinte csak átmelegítem a fűszeres vajban. Friss petrezselyemmel és pár  csepp citromlével ízesítem. 

Tálalásnál a rákok köré merem a levest, és jó minőségű olívaolajjal, friss petrezselyemmel és durvára aprított pirított dióval tovább turbózom az élvezetet.

Kapros-tormás burgonyfőzelék citromos húsgombóccal

Elsőre talán furcsa kombinációnak tűnhet egy főzelékben ez a kapros-tormás egyveleg, és ha őszinték akarunk lenni, talán még másodszori olvasás után is felhúzzuk a szemöldökünket. Ezzel nincs is semmi baj. A baj akkor kezdődik, amikor az ember mégis úgy dönt, hogy kipróbálja és elkészíti ezt a nem mindennapi főzeléket. Elkezdenek működni a fűszerek, a citrom udvarias gesztusként kiemeli a torma karakteres, jellegzetes ízét, a kapor és a citromhéj frissességet visznek bele, a pulykagolyók pedig éppen akkor találkoznak a kanalunkkal, amikor arra a legjobban vágyunk. Szóval a baj csak annyi lehet, hogy elkezdjük megszeretni, imádni és annyit eszünk belőle, amennyit csak tudunk. Ezt a főzeléket azoknak ajánlom leginkább, akik körbe vannak véve olyan, állandóan morgó emberekkel, mint amilyen én is vagyok. Pár percre garantált a csend! Peace.

 

Hozzávalók 2 főre: 

A gombócokhoz

Először a gombócokat készítem el. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy serpenyőben olajat hevítek és a hagymát üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszereket és az egészet elkeverem. Egy keverőtálba teszem a darált pulykahúst, hozzáadom a fűszeres hagymát, citromlevet, héjat, negyed teáskanálnyi sót és alaposan összedolgozom őket. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, majd vizes kézzel pingponglabdányi golyókat formázok a húsmasszából. A tepsire teszem, majd 13-14 perc alatt készre sütöm őket.

Közben a finomra aprított hagymát egy fazékban a vaj és olaj összeolvasztott keverékén megpárolom, némi víz hozzáadásával puhára főzöm. Ráreszelem a fokhagymát, alaposan elkeverem, beleborítom a krumplit, a kaporszárat, egy teáskanálnyi sót, és felengedem az alaplével. Fedő alatt 12-14 perc alatt majdnem puhára főzöm. A főzés felénél hozzáadom a citromhéjat és a reszelt tormát (az ecetes tormát a végén). Ha megfőtt, egy bátor merőkanálnyi burgonyát kiveszek és annyi lével, ami bőven ellepi és a finomra aprított kapor kétharmadával krémesre turmixolom egy botmixerrel, majd visszaöntöm az alaphoz. Közben a tejfölt egy keverőtálban kikeverem a keményítővel és egy dl langyos vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Ha friss tormát használtam, hozzáadom a citromlevet, borssal, és ha kell, sóval ízesítem. Tálaláskor friss kaporral szórom meg, és a húsgolyókkal kínálom. 

Lazacos-zelleres rakott burgonya

Nagyon szeretem azokat az ételeket, amik szinte maguk elkészítik magukat. Nem kell hozzájuk semmi extra, csak némi előkészítés, egy kis keverés-kavarás, aztán mehet is az egész a sütőbe, és kész. Persze kell még némi türelem, bevásárlás, na és az elhatározás se hiányozhat, de összességében véve ezek az ételek tényleg arra a legalkalmasabb, hogy a sütésük során egy csomó más dologgal is foglalkozhassunk. Mondjuk: olvassunk újságot, nyissunk ki egy üveg bort, beszélgessünk azokkal, akiket szeretünk, és élvezzük azt a szabadságot, amit ilyenkor kapunk. Legális semmittevés, mert kell ez ma már mindenkinek.

 

Hozzávalók 3-4 főre:

A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd  magában fogyasztom.

Még több recept Feritől!

Kattints Feri tökös receptjeiért!

 

Exit mobile version