Gasztro

Tökmánia pasiszemmel – Főzelékes Feri receptjei

Beindult a tökszezon, januárra tuti megunjuk, de ilyenkor ehetünk amennyit csak bírunk, a tökmagolaj pedig bármilyen egészen más dimenzióba repít... 3 extrémnek tűnő, de ellenállhatatlan recept.

Rozmaringos karfiolkrémleves tökmagolajos sült répával

Ha elolvasom ennek az ételnek a nevét, már a tökmag szónál késztetést érzek, hogy bekapcsoljam a sütőt. Na, nem azért, mert kiráz tőle a hideg, hanem amiatt, hogy ha csak az ízeit képzelem el, máris történik nálam egyfajta “kattanás”. Ráfoghatnám ezt a hidegebb időre vagy csak szimplán okolhatnám az ősz megosztó hangulatát, ki tudja? Az biztos, hogy a rozmaring fenyőre emlékeztető illata vagy a tökmagolaj mély, zöld színe mellett nem lehet csak úgy elsétálni. Ez egy nagybetűs Étel. Azért is jó ez a leves, mert villoghatunk vele első randin, de melengethetjük vele a lelkünket is, és nem utolsó sorban érezhetően megkíméli a pénztárcánkat.

Rozmaringos karfiolkrémleves tökmagolajos sült répával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 tk. + pár csipet só
  • késhegyni szerecsendió
  • pár csepp citrom leve
  • 3 ek. olívaolaj
  • 0,5 kg karfiol
  • 1 ek. rozmaring
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 ek. vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 dl húsleves

Sült sárgarépa:

  • 2-3 csipet só
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. currypor
  • 1 ek. tökmagolaj
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A répakockákat forgassuk össze az olajjal, és ha használunk fűszert, azzal és a sóval, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 12-14 percig sütjük. Közben a vöröshagymát egy fazékban a vaj és olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a rozmaringot, fokhagymát, párszor átforgatom, rádobom a karfiolt, felengedem a húslevessel, és fedő alatt, forrástól számított 15-18 perc alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, pürésítem, szerecsendióval, sóval, borssal, citromlével fűszerezem. Tálaláskor a tökmagolajjal elkevert sült répát a tányér közepére halmozom, köré merem a levest, extra tökmagolajjal és frissen őrölt borssal díszítem.

 

Kókuszos-currys sütőtökfőzelék, tökmagos basmati rizzsel

Anyukám azt mesélte, hogy babakoromban nagyon szerettem a sütőtökös bébipapit. Ezt megerősíteni sajnos nem tudom, de ha a tök iránti rajongásomra gondolok, ez valószínűleg nem csak egy múltat megszépítő, légből kapott anyai vallomás. Sokan hidegrázást kapnak tőle, még többen zsigerből tagadják meg a tök bárminemű fogyasztását, ami számomra azért meglepő, mert a sütőtök mára igencsak túllépett a feketére égetett, utcán gőzölgő háromszög sztereotípián. Nem vagyok álszent, mert 2 évvel ezelőtt még nekem is csak a levest jelentette, de azóta olyan sokat fordult  a világ, hogy arról már majdnem meg is feledkezem. Ha mégsem, akkor is csak sósan, jó ropogósan eszem. Enni – már ami a címadó ételt illeti – minden mennyiségben tudnám. Mert a sütőtökfőzelék bizony jó. A főzelék elnevezésből sajnos nem engedhetek, mert bár hívhatnám divatosan sütőtök-currynek is, hogy jobban eladja magát, mégsem teszem. Mert teszem azt, mit szólnátok ahhoz, hogy ha a főzeléket hoznánk divatba, és lenne egy nagy, boldog főzelékcsalád?

 

Kókuszos-currys sütőtökfőzelék, tökmagos basmati rizzsel

Hozzávalók 2 főre:

  • pár csipet só
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl kókusztej
  • 1 evőkanál currypor
  • pár csepp citrom leve
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • tálaláshoz koriander
  • 2-3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg sütőtök

Rizs:

  • ízlés szerint só
  • 1 teáksanál olaj
  • másfélszeres mennyiség, mint a rizs víz
  • 20 dkg (basmati) rizs
  • 2 evőkanál (pirított) tökmag
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A felszeletelt hagymát a vaj és az olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, gyömbért és a curry port, rádobom a kockázott, nyers tököt, összeforgatom, majd felengedem a vízzel. Sózom, borsozom, és fedő alatt, közepes tűzön 6-7 perc alatt roppanósra főzöm. Ha megfőtt a tök, a keményítőt elkeverem a kókusztejjel és a 2-3 evőkanál vízzel, majd óvatosan besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.

Közben a rizst egy lábosban az olajon 2-3 perc alatt megpirítom, felöntöm a forró vízzel, 1 percig kevergetve főzöm, majd lefedve, 13-15 percig alacsony lángon párolom.  Ezután villával átkeverem, majd a tüzet elzárva fedő alatt hagyom tovább puhulni. Tálaláskor megszórom a pirított, durvára tört tökmaggal és a főzelékkel együtt fogyasztom.

Kínálhatunk mellé egy egyszerű „fasírtot\” is, amihez 30 dkg darált marhahúst, 1 kisebb fej finomra aprított vöröshagymát, 1 gerezd reszelt fokhagymát, sót, borsot és őrölt köménymagot használunk. A hagymát kevés olajon 2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a darált húshoz keverjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából 6 egyforma fasírtot formázunk, és oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük közepes lángon.

 

Pikáns sütőtök saláta fetasajttal, chilis tökmaggal

Voltál már úgy az életben, hogy ősszel megkívántál egy könnyű salátát? És olyan volt már, hogy nem merted kimondani, hogy úgy ennék egy salátát ősszel? Ha az előbbi két kérdésből legalább egyre igennel válaszoltál, akkor itt megértő fülekre találsz. Persze nem azt állítom, hogy hetente többször is lecserélném a főételemet erre az ételre, de akkor is hazudnék, ha azt mondanám, hogy csak a recept kedvéért született meg ez a tökös csoda. Tökös, mert a tök így is-úgy is igen csak jelen van benne. Tökös, mert aki lát benne fantáziát, az csak “tökös” lehet, és már csak azért is az, mert tökre rájött, hogy 5 perc alatt egy olyan ételt rakhat össze, ami csak elsőre tűnik furcsának és másodikra már biztosan nem. Tény, hogy tök nyers az egész. Tény, hogy tényleg egy saláta. De ha túllépünk ezen, és mondjuk csak a színére koncentrálunk, akkor rájövünk, hogy ez bizony egy klassz őszi étel.

 

 

Pikáns sütőtöksaláta feta sajttal, chilis tökmaggal

Hozzávalók 2 főre:

  • pár csipet só
  • 20 dkg (reszelve) sütőtök
  • 2 evőkanál (hántolt) tökmag
  • 1 késhegynyi chilipehely
  • 8 dkg feta
  • fél teáskanál méz
  • 1 doboz bébispenót
  • fél db citrom leve
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 teáskanál tökmagolaj
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A reszelt tököt egy keverőtálban összekeverjük a mézzel, az olajjal, a citromlével. Finoman sózzuk, borsozzuk, 8-10 percig állni hagyjuk.

Közben egy száraz serpenyőt felhevítünk, fél tk olajt csepegtetünk bele, rászórjuk a tökmagot, a chilit, pici sót és folyamatos rázogatás mellett megpirítjuk. 2-3 perc alatt elkészül. Ne hagyjuk a forró serpenyőben, mert megég.

Tálaláskor a megmosott és lecsepegtetett paraj- vagy salátaleveleket összeforgatjuk a tökmagolajjal, tányérra halmozzuk. Rászórjuk a marinált tököt, sajtot, tökmagot. Frissen őrölt borssal és chilipehellyel ízesítjük.

Pirítóssal önálló salátaként vagy bármilyen sült hús mellé köretként is megállja a helyét. 

Kattints a ökoanyu tökös receptjéért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top