Sárgarépapüré
Hozzávalók:
- 2 gerezd (reszelve) fokhagyma
- 2 teáskanál vörösborecet
- 1 kg (megfőzve, pürésítve) sárgarépa
- 165 ml olívaolaj
- 2 cm reszelt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt római kömény
Elkészítés
A pürésített répát összekeverjük az olajjal, majd a gyömbérrel és a fokhagymával, majd jöhet bele a vörösborecet és a római kömény.
Fűszeres sült csirke
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- tetszés szerint csirkemell
- tetszés szerint csirkecomb
- 1 csomag zsemlemorzsa
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- 2 csésze liszt
- 1 evőkanál zellersó
- 2 evőkanál fokhagymasó
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 4 evőkanál fűszerpaprika
- 1/3 evőkanál oregánó
- 1/2 evőkanál bazsalikom
- 1/2 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál bors
- 1/3-ad evőkanál só
- 1 evőkanál száraz mustár
Elkészítés
Így készül:
A csirkedarabokat főzd elő kb. 15-20 percig.
A csirkehús, a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót keverd össze alaposan egy közepes méretű tálban.
Egy másik tálba üsd bele a tojást és villával verd fel!
A csirkedarabkákat forgasd bele először a tojásba, majd a zsemlemorzsába, végül az első lépésben elkészített fűszerkeverékbe! Ha nem tapadna rá elég keverék, akkor forgasd bele megint tojásba és utána jöhet a keverék.
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra! (Vagy ha nincs ilyen magas hőfokod, akkor a legmagasabbra.)
Tedd a bepanírozott csirkedarabokat egy jénai tálba, fedd le alufóliával, és kb. 30 percig süsd a sütőben! Az utolsó 10 percben vedd le róla a fóliát és süsd pirosra!
Tipp:
Az előre bekevert fűszerkeverék maradékát jól zárható edényben el is teheted.
Pattogatott kukorica – a nagy klasszikus
Az alaprecept: vajas-sós
Körülbelül 10 dkg kukoricát egy fazékba töltünk, és hozzáadunk 8 dkg vajat. A fedőt rátesszük, közepes lángra rakjuk, majd hallgatózunk. A kukoricaszemek hamarosan pattogni kezdenek. Ha elhal a pattogás, el is készült. Ilyenkor forgassuk át még olvasztott vajjal, sózzuk.
Csilis-vajas
Az alapverzión kívül készíthetünk különféle ízesítésűeket is, bátran kísérletezzünk, hogy mi ízlik a legjobban. Mi mindenképpen akartunk egy csípős verziót is: a csilis-vajasra voksoltunk, ebbe a 10 dkg kukoricán és 8 dkg vajon kívül 1-2 teáskanál csilipor kerül – attól függően, ki mennyire szereti csípősen.
Itt az eljárás annyiban más, hogy a vajat felolvasztjuk, és ezen futtatjuk meg közepes lángon a csiliport. Aztán adjuk hozzá a kukoricát, lefedjük, várunk. Ha a pattogás elhal, félrehúzzuk a lángról, sózzuk, illetve összeforgathatjuk még egy kis olvasztott vajjal.
Szükséges kellékek:
1 darab közepes méretű fazék fedővel, vaj, pattogtatni való kukorica, fűszerek, esetleg karamell vagy csoki az édes verzióhoz.