Egy új-zélandi cég fejlesztette ki a könnymentes vöröshagymát, melyet ráadásul nem csupán szeletelni kellemesebb, de legalább annyira egészséges, mint közeli rokona, a fokhagyma.
Az új típusú vöröshagymában a nyálkahártyát irritáló kénvegyület helyett a fokhagymáéhoz hasonló vegyületek találhatók, melyek hatékonyak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a könnymentes fokhagyma kivonata csökkenti a vérlemezkék összetapadását, megelőzve ezzel a vérrögképződést és az artériák eltömődését. Bebizonyosodott továbbá, hogy az új típusú hagyma legalább olyan hatékony gyulladáscsökkentő, mint a hagyományos hagyma vagy a fokhagyma, a patkányokon végzett tesztekből pedig kiderült az is, hogy szokványos társainál eredményesebben használható a súlygyarapodás szabályozásában.