Gluténmentes övezet: csokis édességek

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2013. December 09.
Van, amiről le kell mondani a gluténmentes diétában, de szerencsére nem mindenről, így például a csokoládéról sem. Gluténmentes sorozatunk e havi részében három csokis édességet ajánlunk a hideg napokra.

Csokis joghurthab

Hozzávalók:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 2 evőkanál méz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet. 

 

 

Csokis-diós keksz

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 16 dkg dió
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 mk. vanília aroma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A diót ledaráljuk, félretesszük. A cukrot összekeverjük a tojásfehérjékkel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a kakaóport, valamint a darált diót, és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A masszából kis golyókat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé ellapítjuk őket. 12-15 perc alatt készre sütjük.

 

 

Csokikrém

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 05 dkg tejföl
  • 3 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg (gluténmentes) étcsokoládé
  • 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A vajat egy lábasban közepes lángon megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét és kevergetve megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a tejföllel, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan összekeverjük a másik tál tartalmával, majd hozzáadjuk a vajjal együtt megolvasztott étcsokoládét is. Hőálló sütőformákba adagoljuk a masszát, és vízfürdőbe állítva (egy mélyebb tepsibe állítjuk a sütőformákat és a tepsibe vizet öntünk kb. 2-3 cm magasan) 160 fokon kb. 15 percig sütjük. Teljesen kihűlve tálaljuk felvert tejszínnel és ízlés szerint lekvárral/gyümölcsökkel.

 

Exit mobile version