Ezen a napon a pincészetben a különleges bressi kakasból készültek az igazán különleges, ínyenc ételek, amelyek méltóak a magas színvonalat képviselő borokhoz. A “Séf legyen veled” műsor egyik mesterfogása így szól:
Mustban párolt kakas
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál só
- 4 db szőlőlevél
- 0,5 l rozé bor
- 0,5 l must
- 10 dkg mangalica szalonna
- 40 dkg Bresse feketelábú kakas szárny
- 40 dkg Bresse feketelábú kakas mell
- 50 dkg Bresse feketelábú kakas comb
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szál kakukkfű
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg vargánya gomba
Marhahúsos gombócok:
- 1 teáskanál só
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 dkg fokhagyma
- 1 mokkáskanál bors
- 50 dkg darált marhahús
Sűrítéshez:
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1,5 dl krémsajt
Elkészítés
Serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát és vöröshagymát. Hozzáadjuk a kakascombot, -mellet, -szárnyat, a kakukkfüvet, a sót, a mustot és a rozé bort, majd körülbelül 30-40 perc alatt megpároljuk. Közben a darált marhahúst összekeverjük az apróra vágott fokhagymával, vöröshagymával, sózzuk, borsozzuk, majd a masszából diónyi nagyságú gombócokat formázunk. Lejjebb vesszük a lángot, a marhahús gombócokat hozzáadjuk a már legalább 30 perce párolódó kakashoz, majd pár perc alatt, még egy kis must és rozé bor hozzáadásával, szőlőlevelekkel letakarva, készre pároljuk. Miután megpároltuk, kivesszük a szőlőleveleket, a gombócokat és a kakashúst. A visszamaradt ízes léhez hozzáadjuk a felszeletelt vargánya gombát, besűrítjük a krémsajt, vaj és tejszín keverékével, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A kakast és a húsgolyókat a besűrített mártással leöntve, forrón tálaljuk.
Az elkészítést szombaton délután 17:00 órakor látható a TV Paprikán.