Csípős sült-főtt tojás
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiscsokor koriander
- 1 teáskanál mogyoróvaj
- 4 szál újhagyma
- 5 evőkanál mogyoró olaj
- 1 teáskanál barnacukor
- 2 teáskanál tamarindpaszta
- 1 teáskanál halszósz
- 4 db főtt tojás
Elkészítés
Keverjük el egy serpenyőben a mogyoróolajat, a tamarindpasztát, a halszószt, a barna cukrot, a mogyoróvajat és az aprított fokhagymát. Melegítsük fel, majd adjuk hozzá a főtt, felezett tojásokat. Enyhén süssük meg őket, aprított újhagymával és korianderrel szórva kínáljuk.
Fűszeres csirkeragu jázmin rizzsel
Hozzávalók 4 főre:
- pár csipet só
- 4 evőkanál mogyoró olaj
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék
- 50 dkg csirkecomb
- 25 dkg jázminrizs
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 2-3 cm gyömbér
- 1 kiscsokor koriander
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 teáskanál chilikrém
Elkészítés
A mogyoróolajon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát. Adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket, pirítsuk le, majd tegyük rá a felcsíkozott csirkehúst is. Ezt is pirítsuk, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel 3 dl vízzel, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a reszelt gyömbért és a csilikrémet. Lefedve, takarékon főzzük puhára a húst. Ha elfő a leve, pótoljuk, keverjük el benne a 2 nagy evőkanál mogyoróvajat, forraljuk össze. Szórjuk meg friss korianderlevéllel, főtt jázmin rizzsel tálaljuk.
Kókusztejes csirkeleves rizstésztával
Hozzávalók 4 főre:
- pár csipet só
- 25 dkg rizstészta
- 1 teáskanál chilikrém
- 1 db lime
- 1 db kaliforniai paprika
- 4 evőkanál mogyoró olaj
- 2 dl kókusztej
- 2-3 cm gyömbér
- tálaláshoz koriander
- 1 szál fehérrépa
- pár csipet őrölt bors
- 2 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db csontos csirkemell
Elkészítés
A megmosott csirkemellet filézzük le, a húst kockázzuk fel, pirítsuk le a mogyoróolajon. Adjuk hozzá a csontot is, öntsük fel 1,5 liter vízzel. Adjuk hozzá egészben a hámozott répákat, a hagymát és az aprított fokhagymát, a felcsíkozott paprikát. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 40 percet a levest. A répákat és a mellcsontot vegyük ki, majd öntsük a leveshez a kókusztejet, reszeljük hozzá a gyömbért, a csilikrémmel és a lime kifacsart levével ízesítsük. A külön kifőzött tésztát adjuk a leveshez. Szórjuk meg friss korianderlevéllel, és tálaljuk.
Tipp: Tamarindpasztát, halszószt, mogyoróolajat és -vajat bioboltokban, hipermarketek nemzetközi polcain találhatunk.
A recept a Nők Lapja Konyhában jelent meg, fizess elő rá te is!