Finom, olcsó, gyors: egy falat pezsgő

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2014. Január 14.
Sokszor még a legfinomabb pezsgőből is marad olykor egy kevés. Mihez kezdjünk a megmaradt buborékos nedűvel? Dobjunk össze belőle néhány könnyed, kellemes ételt, és legyen a szilveszter után a farsangé a főszerep...

Pezsgős rizottó

Hozzávalók:

  • 2-3 csipet só
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dkg vaj
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 10-12 db gomba
  • 1 bögre rizs
  • 2-3 bögre alaplé
  • 1,5 dl pezsgő
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Vízzel öblítsük át a rizst. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és pároljuk meg rajta a felaprított hagymát és a gombaszeleteket. Adjuk hozzá a rizst, keverjük át, pirítsuk, majd öntsük fel a pezsgővel.  Nagyjából két-három perc forralás után öntsünk hozzá fél pohár alaplevet (vagy vizet). Hagyjuk, hogy a rizs magába szívja, ekkor öntsünk hozzá megint fél bögre leves-alaplét. Így, apránként adagolva keverjük hozzá a levest és főzzük puhára a rizst. Szórjuk meg petrezselyemmel és reszelt sajttal.

Karaj pezsgőmártásban

Hozzávalók:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dk vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 csipet oregánó
  • 1 kiskanál méz
  • 1kiskanál mustár
  • 1 dl pezsgő
  • 4 szelet sertéskaraj
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hússzeleteket klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk és a felforrósított vajon süssük pirosra mindkét oldalán. Tartsuk melegen, amíg a szószt elkészítjük. A pezsgőt öntsük egy serpenyőbe és forraljuk be a felére. Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el benne a mustárt, és a mézet. Forraljuk össze, hintsük meg petrezselyemmel, oregánóval. Tegyük a szószba a húst, és burgonyával tálalhatjuk.

Pezsgős sütinyalóka (cake pop)

Piskóta:

  • 12 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl pezsgő
  • ételfesték

Pezsgős vajkrém:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg krémsajt
  • 4-5 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál pezsgő
  • ételfesték

Máz:

  • 1-2 kanál olaj
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • ízlés szerint díszítő cukor
  • hurka pálcika
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tojásfehérjéket a fele cukorral verjük fel kemény habbá. A cukor másik felét adjuk a tojássárgákhoz. Keverjük hozzá a lisztet és a pezsgőt, majd  lazán forgassuk bele a tojáshabot. Cseppentsünk bele az ételszínezőből. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 20 centis) és 20 perc alatt süssük készre.   Hagyjuk kihűlni. 

A krémhez keverjük össze a puha vajat a krémsajttal és édesítsük – ízlés szerint – néhány kanál porcukorral. Lazítsunk az állagán egy vagy két kanál pezsgővel. Ehhez is keverjünk néhány csepp ételszínezéket.

Kezünkkel morzsoljuk szét a piskótát, és gyúrjuk össze a pezsgős vajkrémmel. Egy órára pihentessük a hűtőben, majd formázzunk a masszából kisebb golyókat. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Ha hozzákeverünk egy kanál olajat, szebben olvad. Színesítsük ételfestékkel!

 

A golyókat forgassuk meg a csokiban, majd szúrjuk fel pálcikákra. Jobban megmarad a pálcikán a golyó, ha a pálcika végét is megmártjuk a csokiba. Dekoráljuk ízlés szerint szórócukorral, csoki- vagy kókuszreszelékkel stb.

Exit mobile version