Leállíttatta a sokat vitatott, bálnahúslisztből készült sör értékesítését az izlandi egészségügyi hatóság. A húslisztet gyártó bálnavadász cég nem kapta meg az engedélyt arra, hogy emberi fogyasztás céljából állítsa elő az alapanyagot, ezért a sörfőzde vezetése leállította a termelést.
Hvalur néven dobta volna piacra január végén különleges sörét a Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve. Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú ital alapanyaga nem maláta és komló, hanem bálnahúsliszt. A készítők elmondása szerint az ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik – ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej.
A sörfőzde vezetése korábban azt mondta, hogy a bálnasör korlátozott ideig, január 4. és február 22. között és csak Izlandon lesz elérhető, exportálását nem tervezik. Az állatvédők azonban hevesen bírálták a bálnasör ötletét, mondván „a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni”.